Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravila održavanja higijene u kuhinji za vreme trajanja koronavirusa

Pravila održavanja higijene u kuhinji za vreme trajanja koronavirusa

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najmanje ima razloga za paniku kad znate da ste uradili sve što je u vašoj moći da širenje zaraze sprečite.

Bilo da je reč o pripremi hrane, o njenom kuvanju, ili konzumiranju, kuhinja predstavlja centralno mesto porodičnog života. Zato joj i treba posvetiti pažnju kad je reč o održavanju pravilne higijene u kuhinji.

1. Pranje ruku

Redovno pranje ruku jedno je od osnovnih pravila higijene u kuhinji sa tog spiska. Bakterije se sasvim lako prenose, stoga uvek detaljno perite ruke tokom procesa pripreme i kuvanja hrane.

2. Pravilna i temeljna termička obrada namirnica

Jedno od najvažnijih pravila higijene u pogledu hrane sastoji se u pravilnom kuvanju namirnica. U slučaju da hrana termički nije dovoljno obrađena, opasne bakterije mogu dovesti do trovanja hranom.

3. Pravilno čuvanje hrane

Dobro se postarajte da hrana koja je preostala nakon obroka ili već otvorene posude s namirnicama budu prekrivene prianjajućom folijom ili ih smestite u hermetički dobro zatvorene plastične posude. Toplu hranu nipošto nemojte stavljati u frižider i iz njega izbacite sve one namirnice kojima je već prošao rok upotrebe.

4. Brisanje radnih površina

Brisanje radnih površina nakon svake upotrebe jedno je od najjednostavnijih (a time i suštinskih) među osnovnim pravilima higijene u kuhinji. Ne samo da će vam ovim kuhinja i sve stvari u njoj biti sređene kao pod konac, već time sprečavaš i svako dalje širenje bakterija.

5. Pravila higijene u pogledu hrane : nastojte da se namirnice međusobno ne kontaminiraju

Ako vam se dogodilo da dobijete trovanje hranom, vrlo dobro znašte zašto se briga o međusobnom nekontaminiranju hranljivih namirnica nalazi tako visoko na spisku osnovnih pravila higijene u kuhinji. Upotrebljavajte sasvim različite daske za sečenje ribe, drugog mesa, povrća, mlečnih proizvoda i hleba (daske raznih boja pomoći će vam da se snađete), i nikad hranu koja je spremna za jelo nemojte ostavljati u neposrednoj blizini sirovog mesa. Ovi jednostavni i korisni predlozi za održavanje higijene u kuhinji pomoći će vam da sprečite svako dalje širenje otrovnih bakterija.

6. Nakon svake upotrebe očistite dasku za sečenje

Komadići hrane na dasci za seckanje ubrzo će postati leglo bakterija, pa je zato važno da ovu dasku za seckanje nakon svake upotrebe odmah dobro izribajte.

7. Osnovno u pogledu kante za smeće

Redovna zamena kese u kanti za smeće predstavlja ključni aspekt higijene u kuhinji. Neće proći mnogo, a ostaci bačene hrane u kanti za smeće će početi da se raspadaju izazivajući time i nastanak bakterija, pa je zato veoma važno da iz kante svakodnevno izbacuje smeće i time izbegnu svi neprijatni mirisi.

8. Sprečite svako slivanje masnoće

Da li vam se ikad dogodilo da krpom obrišete masnu mrlju, a zatim ustanovite da je s te krpe ona prešla na svaku drugu površinu u kuhinji. Umesto krpe koristite komad upijajućeg kuhinjskog ubrusa i tako sprečite svako dalje širenje masnoće, a ovim i širenje bakterija.

9. Održavajte čistoću frižidera

Održavanje čistoće frižidera jedno je od 10 pravila higijene u kuhinji i to ne bez razloga. Bakterije iz hrane koja se prolila, kao i one koja je počela da se kvari, s lakoćom počinju da se šire i na sve ostale namirnice u frižideru. Zato koristite kuhinjske ubruse i na licu mesta svakodnevno obrišite zaprljane delove frižidera, u periodima između njegovog detaljnog i temeljnog čišćenja.

10. Svakodnevno oribajte sudoperu

Sudoperu tokom dana vrlo često koristimo, tako da ona, u slučaju da je redovno ne održavamo, počinje da vrvi od masnoća i bakterija. Nije zgoreg ponoviti da je ovo od onih pravila higijene u kuhinji čije sprovođenje ne iziskuje previše vremena, a rezultat će biti vredan svakog uloženog truda: dovoljno je da sudoperu jednom dnevno dobro izribate žičanim sunđerom uz sasvim malo deterdženta. Komadom kuhinjskog ubrusa obrišite i sve barice vode i prolivenu hranu oko sudopere, održavajući time higijenu u periodima između temeljnog ribanja sudopere.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti