U poslednje vreme sve češće se koriste električni šporeti sa ravnim pločoma koje su napravljene uglavnom od stakla ili keramike, dok oni staromodni sa ringlama polako odlaze u prošlost.
Pored mnogih drugih kvaliteta koje imaju ovakvi šporeti, većinu domaćica oduševiće to što se veoma jednostavno čiste, neuporedivo lakše od onih starih ili plinskih. Biće vam potrebno svega nekoliko minuta.
Da bi šporet održavali čistim, svaki dan ga nakon upotrebe jednostavno prebrišite vodom i sunđerom, a jednom nedeljno ga detaljno izribajte.
Biće vam potrebno sledeće:
Topla voda, sunđer, sredstvo za čišćenje ovakvih šporeta, papirni ubrusi, pamučna krpica i po potrebi žica za ribanje.
Čišćenje:
Za početak umočite sunđer u toplu vodu sa deterdžentom pa pokupite sve nakupljene prljavštine i masnoće. Pre nego što krenete sa čišćenjem proverite da li je ploča u potpunosti hladna , a zatim je detaljno prebrišite sunđerom i nežno trljajte.
Nakon toga, prebrišite ploču tako da je u potpunosti osušite, da na njoj ne bude ni kapi vode.
Kad ste posušili ploču, vreme je da nanesete sredstvo za čišćenje i lagano kružnim pokretima izribate sve nakupljene prljavštine. Ako su se stvorile tvrdokorne mrlje koje ne možete ukloniti sunđerom iskoristite žicu za ribanje ili metalnu špatulu.
Nakon ribanja uklonite tragove sredstva za čišćenje papirnim ubrusima i to kružnim pokretima kao da nanosite vosak za poliranje. Nakon toga vaše čišćenje je gotovo, a šporet bi trebalo da se blista.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus