Danas skoro tokom cele godine u prodavnicama možemo naći spanać i zelje, ali ako želite da skroz iskoristite sve vitamine i minerale koji se nalaze u njima, kao i da smanjite rizik od prisustva nitrata, onda birajte samo sezonsko povrće. Još bolje ako ih berete u svojoj bašti.

Evo šta je dobro da znate kada pripremate ovo povrće: 

1. Za svo lisnato povrće, kakvi su spanać i zelje, kvalitetno pranje je nezamenjiv deo obrade, da bi se mogli konzumirati.

Ako želite da se zaštitie od nitrata, dobro je da ih potopite u vodu na oko 30 minuta, nakon toga da ih pažljio operete i ocedite.

Ako imate centrifugu za povrće možete je koristiti za obradu svog lisnatog povrća.

2. Kada stavljate zelje i spanać na termičku obradu (prilikom prirpeme supa) važno je da ih stavite pred kraj kuvanja, da se ne izgube vitamini, korisni za ljudski organizam, kao i veliki sadržaj gvožđa u njima.

3. Važno je da lisnato povrće bude dobro oceđeno nakon pranja bez obzira koje jelo pripremate.

4. Danas se preporučuje redovno konzumiranje lisnatog povrća u svežem stanju u cilju zdrave ishrane, da ne bi izgubili svoje korisne sastojke. Možete napraviti neku salatu i ubaciti ovo sveže povrće.

5. Ako imate bebu, koju treba da hranite pireima od povrća prepručujemo vam da pripremite domaći pire od ovog povrća.

Možete prosto kupiti gotov pire, ali koliko god da je korisno svo lisnato povrće, postoji rizik da sadrže veliku količinu nitrata.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs