Danas skoro tokom cele godine u prodavnicama možemo naći spanać i zelje, ali ako želite da skroz iskoristite sve vitamine i minerale koji se nalaze u njima, kao i da smanjite rizik od prisustva nitrata, onda birajte samo sezonsko povrće. Još bolje ako ih berete u svojoj bašti.
Evo šta je dobro da znate kada pripremate ovo povrće:
1. Za svo lisnato povrće, kakvi su spanać i zelje, kvalitetno pranje je nezamenjiv deo obrade, da bi se mogli konzumirati.
Ako želite da se zaštitie od nitrata, dobro je da ih potopite u vodu na oko 30 minuta, nakon toga da ih pažljio operete i ocedite.
Ako imate centrifugu za povrće možete je koristiti za obradu svog lisnatog povrća.
2. Kada stavljate zelje i spanać na termičku obradu (prilikom prirpeme supa) važno je da ih stavite pred kraj kuvanja, da se ne izgube vitamini, korisni za ljudski organizam, kao i veliki sadržaj gvožđa u njima.
3. Važno je da lisnato povrće bude dobro oceđeno nakon pranja bez obzira koje jelo pripremate.
4. Danas se preporučuje redovno konzumiranje lisnatog povrća u svežem stanju u cilju zdrave ishrane, da ne bi izgubili svoje korisne sastojke. Možete napraviti neku salatu i ubaciti ovo sveže povrće.
5. Ako imate bebu, koju treba da hranite pireima od povrća prepručujemo vam da pripremite domaći pire od ovog povrća.
Možete prosto kupiti gotov pire, ali koliko god da je korisno svo lisnato povrće, postoji rizik da sadrže veliku količinu nitrata.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus