Jesen je sezona kestenja. Sa njim možete praviti razne poslastice kao što su pečeno kestenje, kesten pire, kesten torta... Ali, od divljeg kestenja možete napraviti i razna sredstva za čišćenje, masku za lice, pastu za zube...

Sredstvo za pranje  

Sastojci:

  • 5-8 divljih kestena
  • 300 ml vode

Priprema:

Skupite sveže kestenje i temeljno ih operite. Potom ih otvorite pomoću noža, pa sve zajedno stavite u vodu. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Potom ostavite da se tečnost ohladi. Procedite u staklenu flašu. U tečnosti ne sme da bude komadića kestenja. I gotovo je ekološko prirodno sredstvo za pranje.

Maska za lice od kestena

Priprema:

U blenderu izmrvite kestenje. Potom ga pomešajte s malo vode. Tako ćete dobiti gustu masku koju možete jednostavno naneti na lice. Ostavite masku da deluje oko 10 minuta, pa je potom isperite toplom vodom.

*Maska od kestenja je dobra za negu masne kože.

Pasta za zube

Sastojci:

  • 3 kašike praha od divljeg kestena (oguljenih)
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 10-15 listova sušene žalfija

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u posudi, pa ih sameljite. Zatim samlevene sastojke pomešajte s malo vode i stavite u posudu. Dobićete savršeno sredstvo za izbeljivanje zuba.

Važno: Pasta ne traje dugo – maksimalno dva dana – pa je pravite u malim količinama.

Gel za tuširanje

Sastojci:

  • 5 kestenja ili 3 kašike praha od kestenja
  • 300 ml vode
  • 1 jabuka
  • 1-2 kašike semenki lana

Priprema:

U blenderu usitnite kestenje, pa ga pomešajte sa vodom. Izrendajte jabuku i dodajte je drugim sastojcima. Zatim stavite sve u lonac i lagano zakuvajte. Nakon deset minuta možete procediti tečnost kroz gazu u posudu, ostavite da se ohladi i smesu stisnite tkaninom, pa iscedite. Tečnost zatim pomešajte s lanom. Potom ostavite da odstoji oko 5 minuta. Još jednom zakuvajte na srednjoj temperaturi i kuvajte dok smesa ne postane poput belanaca. Zatim sve procedite kroz sito i dobićete savršeni gel za tuširanje.

*Gel za tuširanje od kestenja idealan je za negu kože, pogotovo one koja je sklona bubuljicama i ekcemu.

Savet: Možete dodati čak i koštice od jabuke - jer sadrže materije koje daju vlagu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: miss7.24sata.hr