Jesen je sezona kestenja. Sa njim možete praviti razne poslastice kao što su pečeno kestenje, kesten pire, kesten torta... Ali, od divljeg kestenja možete napraviti i razna sredstva za čišćenje, masku za lice, pastu za zube...
Sredstvo za pranje
Sastojci:
- 5-8 divljih kestena
- 300 ml vode
Priprema:
Skupite sveže kestenje i temeljno ih operite. Potom ih otvorite pomoću noža, pa sve zajedno stavite u vodu. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Potom ostavite da se tečnost ohladi. Procedite u staklenu flašu. U tečnosti ne sme da bude komadića kestenja. I gotovo je ekološko prirodno sredstvo za pranje.
Maska za lice od kestena
Priprema:
U blenderu izmrvite kestenje. Potom ga pomešajte s malo vode. Tako ćete dobiti gustu masku koju možete jednostavno naneti na lice. Ostavite masku da deluje oko 10 minuta, pa je potom isperite toplom vodom.
*Maska od kestenja je dobra za negu masne kože.
Pasta za zube
Sastojci:
- 3 kašike praha od divljeg kestena (oguljenih)
- 1 kašika sode bikarbone
- 10-15 listova sušene žalfija
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u posudi, pa ih sameljite. Zatim samlevene sastojke pomešajte s malo vode i stavite u posudu. Dobićete savršeno sredstvo za izbeljivanje zuba.
Važno: Pasta ne traje dugo – maksimalno dva dana – pa je pravite u malim količinama.
Gel za tuširanje
Sastojci:
- 5 kestenja ili 3 kašike praha od kestenja
- 300 ml vode
- 1 jabuka
- 1-2 kašike semenki lana
Priprema:
U blenderu usitnite kestenje, pa ga pomešajte sa vodom. Izrendajte jabuku i dodajte je drugim sastojcima. Zatim stavite sve u lonac i lagano zakuvajte. Nakon deset minuta možete procediti tečnost kroz gazu u posudu, ostavite da se ohladi i smesu stisnite tkaninom, pa iscedite. Tečnost zatim pomešajte s lanom. Potom ostavite da odstoji oko 5 minuta. Još jednom zakuvajte na srednjoj temperaturi i kuvajte dok smesa ne postane poput belanaca. Zatim sve procedite kroz sito i dobićete savršeni gel za tuširanje.
*Gel za tuširanje od kestenja idealan je za negu kože, pogotovo one koja je sklona bubuljicama i ekcemu.
Savet: Možete dodati čak i koštice od jabuke - jer sadrže materije koje daju vlagu.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom