Ako želite da napravite kolače, ne morate biti profesionalac. Ali, neki makar minimalni preduslovi bi trebalo da budu ispunjeni. Ono što vam je neophodno je da imate sastojke koji su potrebni za pripremanje kolača/torti, da imate operemu i pribor, kao i recept po kom izrađujete desert. Ako imate sve ove stavke, rezultat neće izostati.
U ovom i narednim tekstovima upoznaćemo vas sa osnovnim pravilima. Ako budete sledili uputstva vaše torte, kolači, mafini i ostali deserti više neće biti isti!
Kako da počnete
Opustite se i ne doživljavajte spremanje kolača kao stres, samo izdvojite dovoljno vremena, jer nikad ne znate kada nešto može da se iskomplikuje. Ne opterećujte se preterano kako će kolači ispasti, važno je da date sve od sebe.
Sredite kuhinju pre početka rada, makar grubo, a radnu površinu oslobodite svih predmeta koji vam mogu kasnije smetati.
Proverite da li imate sve sastojke koji se receptom zahtevaju i to u dovoljnim količinama, pa ako nešto nedostaje bolje nabavite nego da posle improvizujete.
Iznesite i stavite na radnu površinu sve sastojke i pribor koji će vam trebati, pa u toku rada vraćajte jedno po jedno na svoje mesto (ili stavljajte za pranje) kako šta upotrebite, tako na kraju nećete imati zatrpanu radnu površinu.
Pribor za torte i kolače
Priprema pleha ili kalupa za pečenje neka bude prva aktivnost, pre nego što počnete da merite i mešate sastojke.
Koristite navedene sastojke i tačne mere kako doslovce stoji u receptu, sem ako baš imate lično iskustvo sa izmenom.
Pridržavajte se razmera navedenih u receptu i budite oprezni sa šoljama, čašama i kašikama, jer zbog pogrešnih mera, kora za tortu ili kolači mogu biti žilavi i da ne narastu koliko treba.
Isprobajte recept ako niste sigurni i napravite kolače par puta za svoje ukućane pre nego što zablistate pred gostima.
Dobro je da poslastice pravite po proverenim receptima, tj. po receptima koje ste sami ili neko od poverenja proverio, jer će kolači biti onoliko dobri koliko je dobar recept.
Pažljivo proučite recept, pa ako se predviđa kuvanje krema, pudinga, sirupa i slično koje posle treba čekati da se ohlade, pripremite prvo njih.
Potrudite se da saznate da li među onima koji će jesti vaše kolače ima onih koji poste, ili su alergični na nešto, ili su na neke namirnice intolerantni, pa izbor kolača prilagodite njima.
Kada pravite bezglutenske kolače, tražite recepte sa oznakom „bez glutena”, jer se mere za kolače koje koristimo kada ih pripremamo sa običnim satojcima često menjaju kada su u pitanju bezglutenske namirnice.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom