Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

OTKRIVAMO: Evo kako možete prepoznati pravi med!!!

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Kada želite da kupite med često postavljate sebi pitanje kako da znam da je ovaj med zaista pravi med?

Izvor: Foto: Shutterstock

Iako većina kupaca želi da nabavi stopostotni pčelinji med, zbog neoprezne kupovine često završe sa pogrešnim proizvodom. Uz ove korake proverite čistoću meda.

Kristalizacija meda

Ako vam se med kristalizuje tokom vremena, to je dobar znak. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo ga čuvate, dok će se pravi med kristalizovati.

Med između prstiju

Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čist med je dobar za kožu i nije lepljiv. Ako počne da se lepi, znači da ima šećera i veštačkih zaslađivača u njemu.

Med u mikrotalasnoj

Stavite u mikrotalasnu dve do tri kašičice meda. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića.

Pogledajte etiketu

Iznenadili biste se koliko malo ljudi čita etikete proizvoda koje kupuju, šta su kupili, saznaju tek kod kuće. Pre nego što obavite kupovinu, pogledajte etiketu i sastav meda, proverite da li on sadrži aditive.

Med i mravi

Pčele instinktivno grade košnice na drveću i među stenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava i videćete da neće dirati med ako u njemu nema veštačkog šećera.

Birajte kristalizovani med

Iako nije najprivlačnija vrsta meda, kristalizovani med je uvek čist, i najpouzdanija vrsta na tržištu.

Med i žumance

Malo meda promešajte sa žumancetom. Ako je med čist, kada izmešate žumance, izgledaće kao da je skuvano.

Med u vodi

Sipajte med u čašu hladne vode, ako se otopi, znak je da je med nečist i da sadrži sirup. Ako se ne otapa već pada na dno čaše, u potpunosti je čist.

Med i vatra

Med možete da testirate i vatrom. U staklenu posudicu stavite malo meda i umočite u njega pamučni fitilj voštane sveće. Pokušajte da zapalite fitilj, ako gori, med je čist. Ako ne gori, u medu ima vode.

Med i hleb

Namažite med na parče hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će veštački med navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

Med i papir

Stavite nekoliko kapi meda na papir, i posmatrajte šta se događa. Ako papir upija med, med nije čist. Ako med ostaje na površini, onda je čist. Umesto papira možete da koristite i pamučnu krpu.

Med u ustima

Neposredno pre gutanja pravi med će vam dati osećaj bockanja u ustima što lažni med ne može postići.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: opusteno.rs 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti