U kori od jabuke krije se mnogo hranljivih materija, pa se preporučuje da se ne baca već pojede. Međutim, ukoliko baš ne volite ovaj deo sočnog voća, ili pripremate kolače pa vam je kora samo višak, evo kako je možete upotrebiti.
Napravite žele. Jabuke su pune anitoksidanata, posebno u kori. Ustvari, gotovo pola vitamina C jedne jabuke se nalazi u njenoj kori. Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora. Sve što treba da uradite je da komadiće kore jabuke poprskate s malo vode, šećera i cimeta. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 150°C dok ne postanu hrskave (povremeno ih okrenite).
Očisitite posuđe. Aluminijumske posude kore od jabuka lako čiste, jer sadrže kiseline koje rastvaraju nečistoće. Skuvajte šaku kora od jabuka i ostavite da krčkaju u posudi koju želite da očistite 20-30 minuta. Prljavština bi trebalo da nestane (da se podigne).
Skuvajte čaj. Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz kora jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka kora od jabuka, 3 do 4 šolje vode, pola kašičice cimeta, 1 kašika meda i 1 kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuvajte 15-tak minuta. Procedite, dodajte med i imate savršeno zdrav napitak.
Osvežite vazduh. Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi domaćinstva. Kuvajte kore od jabuka, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi kućom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus