Koliko puta vam se dogodilo da torta ne ispadne onako kao što bi trebalo i kao što ste želeli? dovoljno je da pogrešite samo kod jednog koraka, pa da vaš trud bude uzaludan. Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi kora za tortu ili kolača.
Niste nauljili ni pobrašnili kalup
Gotovo svaki recept zahteva da se kalup za pečenje kolača namasti i pobrašni pre nego što se u njega sipa smesa. Ne preskačite taj deo jer će vam olakšati vađenje torte iz kalupa.
Niste prosejali brašno
Mnogi preskaču ovaj korak jer misle da je to gubitak vremena, ali prosejavanje brašna je vrlo važno. Na taj način ćete ukloniti grudvice iz brašna i eliminisati mogućnost da se pojave u torti. Osim toga, prosejavanjem će se brašno i prašak za pecivo bolje izmešati, zbog čega će se na kraju i testo bolje dići i ispeći.
Niste dovoljno promešali smesu
Ova greška najviše dolazi do izražaja u čokoladnim smesama gde se lako mogu uočiti beli i smeđi tragovi. Vodite računa da dobro pomešate smesu, malo po malo i polako.
Previše ste izmešali smesu
Vrlo lako vam se možete dogoditi i da smesu previše izmešate, pogotovo ako koristite mikser s posudom. Ako previše vazduha uđe u smesu, može se desiti da smesa splasne. Kad u smesu dodate puter i šećer, najbolje je mešati je na nižoj brzini, dodajući suve sastojke i to što je pažljivije i nežnije moguće.
Ne stavljate papir za pečenje
Ponekad nije dovoljno samo namastiti i pobrašniti kalup. To vam ipak ne garantuje da ćete uspeti u vađenju torte iz kalupa. Najbolje je ipak dno i stranice kalupa obložiti papirom za pečenje, naročito ako pravite kore za tortu od guste smese.
Pogledajte i Kako da razdvojite kore za tortu
Niste poravnali vrh
Nemojte biti lenji, već poravnajte vrh smese. Ne samo da ćete se tako rešiti vazduha, paće se i torta bolje ispeći.
Niste kalupom udarili o podlogu
Kad ste već lepo poravnali vrh torte, vreme je da lagano lupite kalupom o tvrdu podlogu. To će eliminisati vazduh iz smese. ako mehurići ostanu u smesi, postoji šansa da kolač ili kora za tortu splasne.
Pogledajte i 8 trikova za savršene braunije
Otvorili ste vrata rerne dok se torta pekla
Ne možete odoleti a da malo ne zavirite u rernu dok se torta peče? Pokušajte da se oduprete ovom porivu. To je naročito važno kod torti bez brašna i čizkejkova, jer će otvaranjem vrata hladan vazduh ući u rernu, a torta splasnuti.
Hoćete da ispečete sve odjednom
Ako želite ispeći nekoliko kora odjednom, nemojte ni pokušavati. Ako prepunite rernu, vazduh neće moći normalno da struji, pa će to imati uticaj na krajnji ishod pečenja.
Stavili ste premalo ili previše smese u kalup za pečenje
Ispekli ste tortu, a u sredini je veliko "uzvišenje"? Verojatno ste pekli u malom kalupu. Vodite računa o merama kalupa koje su naznačene u receptu.
Izvadili ste prerano tortu iz rerne
Uvek proverite je li torta pečena pre nego što isključite rernu. Da li je torta pečena, proverite čačkalicom. Ubodite čačkalicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena. Ako su smesa ili mrvice ostale na njoj, znači da treba još malo da se peče.
Pogledajte i Tri jednostavna recepta za kore za torte i kolače
Počeli ste da sečete tortu pre vremena
Da, nekada je zaista čekati da se kolač ohladi pa da ga isečete. Međutim, ipak se isplati malose suzdržati. Nakon što ste izvadili tortu iz rerne, ostavite je da se malo ohladi u kalupu sve dok vrh ne bude čvrst na dodir. Tako će proces pečenja završiti i iznutra. Nakon toga je izvadite i stavite na stalak za torte. Kad se kolač ili kore ohlade do kraja, nafilujte ih i/ili ukrasite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Huffington Post
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem