Slatka, hrskava i bogata vlaknima, šargarepa je bogata beta karotenom – antioksidantom koji podmlađuje vašu kožu. Puna je vitamina i minerala, ima diuretička svojstva, a njen sok deluje povoljno na jetru. Ako je unosite previše vaša koža može da požuti, ali ova pojava nije nimalo opasna.

Šargarepa poboljšava memoriju i umiruje, a ako pojedete jednu odmah posle jela, eliminisaćete bakterije u ustima.

Naveli smo dovoljno razloga da ovo povrće konzumirate svakog dana.

Sok od šargarepe

Ostružite i očistite 4 šargarepe, ubacite šaku semena nara, isecite parče đumbira, dodajte kašičicu meda, kašičicu limunovog soka i nekoliko listića nane pa sve to sameljite. Možete dodati cveklu, malo spanaća, celera i pola jabuke kako biste dobili snažniji ukus vašeg soka.

Salata

Narendajte šargarepu, dodajte pola šolje suvog grožđa, nekoliko kriški pomorandže, malo limunovog ili soka od ananasa, isecite jabuku i sve zajedno ubacite u činiju. Dodajte par listića bosiljka na vrh.

Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu

Propržite šargarepu i grašak

Zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja na tiganjju. Iseckajte dve šargarepe i dodajte jednu šolju graška. Pržite nekoliko sekundi i začinite solju i biberom. Smanjite jačinu, poklopite tiganji i ostavite da se kuva dok povrće ne omekša. Ovaj postupak traje samo nekoliko minuta a odličan je dodatak vašem jelu.

Napravite masku za lice

Pomešajte jednu kuvanu rendanu šargarepu sa kašičicom meda i kašikom jogurta. Namažite na lice i vrat i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Isperite masku hladnom vodom. Vaše lice biće hidrirano i nahranjeno, a koža će vam dobiti neverovatan sjaj.

Pogledajte i Napitak od šargarepe protiv gorušice

Jedite sirove šargarepe

Ovo je odličan trening za vašu vilicu. Ojačava vaše zube i sprečava probleme sa desnima, a za dodatnu slast umočite šargarepu u morsku so ili u jogurt.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa