Šljive su prava riznica lekovitih sastojaka, pa i najveći ljubitelji svežeg voća ne mogu odoleti sušenim šljivama.
Pogledajte i Zašto je dobro jesti šljive
Šljive možete osušiti na dva načina - na suncu i u rerni. Važno je da za sušenje izaberete zrele i neoštećene plodove.
Za sušenje na vazduhu, odnosno suncu, oprane šljive najpre na nekoliko sekundi stavite u rastvor vruće vode i sode bikarbone. Ovaj rastvor ćete napraviti tako što ćete na jedan litar vode dodati kašiku sode bikarbone. Neka šljive u ovom rastvrou ne stoje duže od četiri sekunde, a zatim ih opet operite. Voćke zatim poređajte na pleh i stavite na osunčano mesto. Neka u toku noći šljive budu u zatvorenoj prostoriji. Biće vam potrebno između 7 i 10 dana da se voće osuši.
Pogledajte i Kako da osušite voće u rerni
Ako želite šljive da osušite u rerni, važi isto pravilo pri odabiru - neka budu zrele i neoštećene. Takođe ih oprane stavite u rastvor sode i vruće vode oko osam sekundi i posle dobro operite. Početna temperatura sušenja u rerni neka bude 50 stepeni, ali neka vrata rerne budu odškrinuta. Šljive povremeno okrenite tokom sušenja. Kada se koža blago smežura, pojačajte temperaturu na 65 stepeni. Ukupno sušenje ne bi trebalo da bude duže od šest sati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: agropress.org.rs/uspesnazena.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus