Ishrana bogata ribom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, depresije i Alchajmerove bolesti. Međutim, veoma je važno i na koji način pripremate ribu kako biste iskoristili njen lekovit potencijal. Zbog toga izbegavajte da pržite ribu, već je pecite ili kuvajte. Tako ćete sačuvati blagotvorne sastojke i smanjiti unos kalorija.
Evo pet saveta za pripremu jela od ribe i morskih plodova.
Koristite kvalitetna ulja
Pre nego što je termički obradite, ribu premažite kokosovim ili ekstra devičanskim maslinovim uljem, a možete ih posuti osušenim paradajzom, pečenim paprikama ili pesto sosom.
Pogledajte i recept Pesto sos od bosiljka
Dodajte začine
Postoji mnogo načina da začinite morske plodove, od jednostavne mešavine belog luka i italijanskih začina do pikantnijih i neobičnih kombinacija. Preporučujemo kombinacije mešavinu soka limete, narendanu koru limete i peršun ili biber, izgnječen beli luk, rendani đumbir i kurkumu. Izaberite omiljene začine i pretvorite jela s ribom u pravi gurmanluk.
Pogledajte i Napravite azijsku mešavinu začina
Napravite slojevit obrok
Dodajte i druge ukusne namirnice omiljenoj ribi ili morskim plodovima. Nakon pečenja ili kuvanja, ribu poslužite uz humus, obareni spanać, sos od pečuraka, krompir pire ili kuvani pirinač.
Pogledajte i recept Humus
Ohladite ribu
Skoro sve vrste ribe su ukusne i kada se posluže ohlađene. Hladnu ribu možete dodati već pripremljenoj salati i time poslužiti kao pikantno predjelo.
Dodajte drugim jelima
Ribu možete dodati i drugim specijalitetima i glavnim jelima. Odlično ide uz supu, gulaš, testenine s povrćem ili tortilje.
Pogledajte i recept Domaće tortilje
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: news.health.com