Ishrana bogata ribom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, depresije i Alchajmerove bolesti. Međutim, veoma je važno i na koji način pripremate ribu kako biste iskoristili njen lekovit potencijal. Zbog toga izbegavajte da pržite ribu, već je pecite ili kuvajte. Tako ćete sačuvati blagotvorne sastojke i smanjiti unos kalorija.

Evo pet saveta za pripremu jela od ribe i morskih plodova.

Koristite kvalitetna ulja

Pre nego što je termički obradite, ribu premažite kokosovim ili ekstra devičanskim maslinovim uljem, a možete ih posuti osušenim paradajzom, pečenim paprikama ili pesto sosom.

Pogledajte i recept Pesto sos od bosiljka

Dodajte začine

Postoji mnogo načina da začinite morske plodove, od jednostavne mešavine belog luka i italijanskih začina do pikantnijih i neobičnih kombinacija. Preporučujemo kombinacije mešavinu soka limete, narendanu koru limete i peršun ili biber, izgnječen beli luk, rendani đumbir i kurkumu. Izaberite omiljene začine i pretvorite jela s ribom u pravi gurmanluk.

Pogledajte i Napravite azijsku mešavinu začina

Napravite slojevit obrok

Dodajte i druge ukusne namirnice omiljenoj ribi ili morskim plodovima. Nakon pečenja ili kuvanja, ribu poslužite uz humus, obareni spanać, sos od pečuraka, krompir pire ili kuvani pirinač.

Pogledajte i recept Humus

Ohladite ribu

Skoro sve vrste ribe su ukusne i kada se posluže ohlađene. Hladnu ribu možete dodati već pripremljenoj salati i time poslužiti kao pikantno predjelo.

Dodajte drugim jelima

Ribu možete dodati i drugim specijalitetima i glavnim jelima. Odlično ide uz supu, gulaš, testenine s povrćem ili tortilje.

Pogledajte i recept Domaće tortilje

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: news.health.com