Za domaće gumene bombone vam ne treba mnogo šećera niti aditiva. Ako ih vaši klinci obožavaju ponudite im zdraviju verziju.

Da biste ih napravili potrebni su vam: želatin, med, voće i ukrasne silikonske posudice za led.

Možete koristiti želatin životinjskog porekla ili biljni (agar agar, koji se dobija od alge neutralnog ukusa), koji možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Mi vam donosimo dva recepta za gumene bombone sa jagodama i kokosom, ali za osnovni vam treba samo želatin, limunov sok i med.

Bombone  s jagodama

Pripremite: 4 jagode, 1 kašiku svežeg soka limuna, trećinu šolje vode, 3 kašike želatina, 3 kašike meda (možete koristiti i prirodnu boju za hranu, a kako da je napravite pročitajte u tekstu Napravite prirodne boje za hranu).

Jagode, limunov sok i vodu izmiksajte. U manjoj šerpici na niskoj temperaturi pomešajte ovu smesu sa želatinom i medom. Kada se smesa izjednači i otopi sklonite šerpicu sa šporeta, kašikom punite kalupe, pa ih stavite u zamrzivač na 5 minuta. Nakon toga su spremne i lako ćete ih izvaditi iz modli. Spremne su za upotrebu.

Pogledajte i Domaće karamele

Bombone s kokosom

Pripremite: 3 kašike želatina, 3 kašike meda, trećinu šolje kokosovog mleka, 2 kašike vode, 1 kašičicu ekstrakta vanile i 1 kašiku kokosovog brašna.

U manjoj šerpici na nižoj temperaturi pomešajte sve sastojke, osim kokosovog brašna. Sačekajte da se otopi, dodajte kokosovo brašno, izmešajte, pa kašikom punite kalupe smesom. Takođe, stavite u zamrzivač na 5 minuta i nakon toga su spremne za isprobavanje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: lifepressmagazin.com