Ovih sedam namirnica u potpunosti mogu da zamene so u jelima:

1. Cimet

Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u poslasticama inače ima puno veću primenu. Cimet je naime odlična alternativa za so, regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, na primer malo cimeta u meksičkim jelima s pasuljem daće posebnu notu ukusu, a kao dodatak kariju obogatiće svako jelo s piletinom. 

Pogledajte i Cimet-i začin i lek

2. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, ali pri prvom dodiru s nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima potrebno je semenke malo popržiti.

Pročitajte i Kardamom pojačava apetit

3. Čili papričica

Topao i papren ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljeni pratilac svih jela. Intenzivan ukus u potpunosti će utoliti potrebu za soli u hrani, osim u kuvanoj i u svežoj poput sendviča i salata. 

4. Semenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

Pogledajte 5 neverovatnih dobrobiti semenki suncokreta

5. Beli luk 

Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a ukoliko izostavite so u jelu i dodate samo beli luk osetićete jednak efekat slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak 

Zeleni listovi bosiljka bogati su eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuvanim jelima bosiljak izvrsno funkcioniše pomešan s povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja. 

7. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so. 

Pogledajte i Sok od limuna za bolji rad creva

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zadovoljna.hr