Ovih sedam namirnica u potpunosti mogu da zamene so u jelima:
1. Cimet
Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u poslasticama inače ima puno veću primenu. Cimet je naime odlična alternativa za so, regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, na primer malo cimeta u meksičkim jelima s pasuljem daće posebnu notu ukusu, a kao dodatak kariju obogatiće svako jelo s piletinom.
Pogledajte i Cimet-i začin i lek
2. Kardamom
Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, ali pri prvom dodiru s nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima potrebno je semenke malo popržiti.
Pročitajte i Kardamom pojačava apetit
3. Čili papričica
Topao i papren ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljeni pratilac svih jela. Intenzivan ukus u potpunosti će utoliti potrebu za soli u hrani, osim u kuvanoj i u svežoj poput sendviča i salata.
4. Semenke suncokreta
Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.
Pogledajte 5 neverovatnih dobrobiti semenki suncokreta
5. Beli luk
Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a ukoliko izostavite so u jelu i dodate samo beli luk osetićete jednak efekat slankaste note kao i kod omiljenog začina.
6. Bosiljak
Zeleni listovi bosiljka bogati su eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuvanim jelima bosiljak izvrsno funkcioniše pomešan s povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.
7. Sok od limuna
Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so.
Pogledajte i Sok od limuna za bolji rad creva
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: zadovoljna.hr
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno