Zob ima puno više vlakana od ostalih sličnih namirnica te nas duže drži sitima, a poznato je i da snižava nivo "lošeg" holesterola.
Naučnici i nutricionisti u novom istaraživanju objavljenom u Annals of Nutrition & Metabolism pokazali su da nas ovsena kaša može zadržati duže sitima i da ćemo nakon takvog obroka pojesti 30 posto manje za ručak.
Pročitajte i 8 namirnica za zdrav početak dana
Ako žudite za slatkim zalogajima, ispecite ove zdrave keksiće, a za još zdraviju verziju obični maslac zamenite onim od badema.
Potrebni sastojci:
3 velike, prezrele banane
80 g maslaca
2 velike kašike meda
čajna kašika ekstrakta od vanile
320 g ovsenih pahulja ili mekinja
čajna kašika praška za pecivo
1/4 čajne kašike cimeta
1/4 čajne kašike soli
70 g čokolade od 70% kakaovca
30 g sušenih brusnica
Pročitajte i Namirnice koje ne treba jesti za doručak
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a na pleh stavite papir za pečenje.
U velikoj činii izgnječite banane viljuškom, zatim dodajte istopljeni maslac, med i ekstrakt vanile, i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
U posebnoj činiji izmešajte ovsene pahulje, prašak za pecivo, cimet i so. Te sastojke polako dodajte u činiju s prethodnim sastojcima i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zatim dodajte komadiće čokolade i brusnice.
Kašikom vadite smesu i stavljajte na pripremljeni pleh, pazeći da ostavite 3-4 cm razmaka između keksića.
Pecite ih 12-14 minuta ili dok ne poprime zlaćkastu boju na ivicama. Kada izvadite iz rerne, ostavite ih da se ohlade 2 do 3 minuta, pa ih nakon toga prebacite na tacnu za kolače da se potpuno ohlade.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal.hr
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu