Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

10 simptoma da vam nedostaje gvožđe

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Iscrpljenost, osećaj slabosti, nervoza, manjak koncentracije, samo su neki od simptoma nedostatka gvožđa.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Oko 10 posto žena pati od nedostatka gvožđa u organizmu, a najviše pogađa one koji su fizički vrlo aktivni i žive ubrzano.

Ukoliko želite da saznate da li vaš organizam ima dovoljno ovog vrlo važnog minerala poslušajte signale koje vam šalje telo.

Pročitajte i Namirnice bogate gvožđem

Evo 10 najčešćih simptoma...

1. Umor

Telo koristi gvožđe kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a koji služi za prenos kiseonika. Nedostatak kiseonika u krivi dovodi do osećaja konstantnog umora.

2. Loša koncentracija

Ako primećujete da vam je koncentracija izrazito loša i da teško funkcionišete pred brojnim obvezama, uzrok može biti u nedostatku gvožđa.

3. Apatija

Apatija prema svemu, porodici, prijateljima, poslu ili omiljenim hobijima takođe može biti uzrokovana manjkom gvožđa u organizmu. Ptimećujete kako se vaše raspoloženje promenilo, te vam se ne da obavljati uobičajene radnje, proverite krvnu sliku.

4. Zadihanost

Ako tokom hodanja, vežbanja ili obavljanja kućnih poslova vrlo brzo i naglo ostajete bez daha, uzrok može biti manjak ovog važnog minerala. Reč je o kiseoniku koji je vašem telo neophodan, a ne dobija ga u dovoljnim količinama.

5. Bledilo kože

Bleda i prozirna koža može biti pokazatelj nedostatka gvožđa što nikako nije dobar znak. Bledilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim bojem crvenih krvnih zrnaca.

Pročitajte i Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedin

6. Smanjena energija i kondicija

Ako ste osoba koja redovno upražnjava fizičku aktivnost sigurno ćete primetiti ako vam vaše uobičajene vežbe postanu prenaporne i neizvodljive. Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

7. Bolovi u mišićima

Ako nakon treniranja ili dužeg hodanja svaki put osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam možda telo poručuje da mu fali gvožđa. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

8. Lomljivi nokti

Ako vaši nokti više nisu čvrsti kao pre, i ako ste primetili da su postali lomljivi i udubljeni, postoji mogućnost da je uzrok upravo manjak gvožđa.

9. Česte bolesti

Ako ste gotovo celu zimu proveli uz prehlade i upale, a posebno ako uvek patite od bolesti disajnih puteva, uzrok može biti nizak nivo gvožđa u organizmu.

10. Boja urina

Ako tokom mokrenja primetite značajnu promenu boje urina, onda je vreme da potražite pomoć. Zbog manjka gvožđa on će postati ružičaste pa čak i crvene boje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zadovoljna.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti