Skoro svi veruju da je kuvana jaja najlakše napraviti, ali to baš i nije tako. Morate da vodite računa da se ljuska ne raspadne, da belance ne ispadne gumeno, a žumance zelenkasto. Svi misle da to nije neka nauka, samo se u vodu stave jaja i sačeka se da proključaju, ali postoje 3 cake koje će vam pomoći da kuvana jaja ispadnu savršeno. 

Profesionalni kuvari su podelili ove tajne kako bi i početnici u kuhinji naučili da pripreme osnovna jela. Nije komplikovano, ali je potrebno ispratiti neke korake.

Tačna količina vode

Кvalitet jaja u velikoj meri zavisi od toga koliko je tečnosti utrošeno. Na njihov ukus i izgled može negativno uticati i višak i nedostatak vode. Preporuka je jednostavna: vodu sipajte tek toliko da bude iznad jaja tek 3-6 cm.

Dodatni sastojci

Mnogi ljudi kuvaju jaja samo u vodi. Ali ovo nije dobar pristup, jer postoji veliki rizik od curenja belanaca iz jaja, ako na ljusci postoje pukotine. Zato u vodu dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašiku sirčeta. 

Šta uraditi nakon ključanja vode?

Čim tečnost u šerpi počne da ključa, vatru treba smanjiti na minimum. Posuđe skloniute sa šporeta u roku od jednog minuta nakon ključanja. Zatim stavite šerpu na sto, poklopite i sačekajte oko 12 minuta. Nakon toga ih možete jesti. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE