Ljute papričice ili feferone obožavaju pravi gurmani, a savršen su prilog uz meso sa roštilja, a mogu biti i sjajan dodatak ukoliko želite da bilo kom jelu date dozu pikantnosti. Ovo je proveren recept za ukiseljene feferone, kako su ih nekada pravile naše bake.

Prilikom pripreme najbolje je da nosite zaštitne rukavice, jer moguće je da se ljutina zadrži na rukama, pa može doći do iritacije.

Sastojci:

  • 3 kg feferona
  • 2 l vode
  • 400 ml sirćeta
  • 50 g šećera
  • 50 g soli
  • biber u zrnu

Priprema:

Feferone dobro operite, pa ih raširite na krpu da se osuše. U šerpi prokuvajte vodu zajedno sa sirćetom, šećerom i solju. U zagrejane tegle stavite nekoliko zrna bibera, pa gusto ubacite papričice u svaku teglu. Prelijte ih mešavinom vode i sirćeta dok je još vruća i odmah zatvorite tegle. U široku i duboku šerpu na dno stavite krpu, poređajte tegle, pa nalijte vodom, ali tako da tegle budu do 3/4 u vodi. Kuvajte na umerenoj vatri dok se u teglama ne pojave mehurući, oko 15 minuta. Nakon toga ostavite da se tegle u potpunosti ohlade, pa ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE