Stari srpski običaji i tradicija nalažu da se gosti uvek dočekuju sa slatkim i vodom. Zbog toga nije bilo domaćice koja u svojoj ostavi nije imala bar jednu teglu slatkih plodova voća. Pravi se slatko od kupina, jagoda, višanja, šljiva, borovnica, lubenice, dunje. Međutim, mnoge domaćice izbegavaju da prave slatko, iz razloga što moraju stalno da stoje pored šporeta i skidaju penu koja se stvara prilikom kuvanja. Ali sada i za to imamo rešenje.
U trenutku kada slatko provri treba staviti malo maslaca, masti ili ulja (1 kašičica u odnosu 1 kg voća na 1 kg šećera), i kuvati na srednje jakoj vatri oko pola sata. Takođe, preporučuje se da se slatko kuva u fazama - iz nekoliko puta - potrebno je da kad se skuva i ohladi, ponovo stavi na šporet. Na kraju obavezno umešajte limuntus. Nakon sipanja slatkog u vruće tegle i dobrog zatvaranja obavezno ih okrenite naopako. Na taj način slatko se neće ušećeriti i duže će ostati sveže. Ukoliko se čuva na hladnom mestu smanjuje se mogućnost da se slatko sa koga nije skinuta pena pokvari.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem