Ako tek počinjete da kuvate, ali i ako ste iskusna domaćica, treba da znate neke osnove za pripremanje mesa. Svinjsko meso se često jede u Srbiji, ali ako nemate vremena da ga pripremite kako treba, onda bolje odložite. Pravilna termička obrada, ali i proces pre nje dosta utiče na ukus, a u nastavku teksta pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju.
Ne žurite
Meso pre bilo kakve termičke obrade dobro odledite, ako je bilo zamrznuto. Idealno je kada je sobne temeprature, jer će tako biti najukusnije, a i marinada dosta pomaže. Pre nego što marinirate meso, obavezno ga dobro osušite.
Ne koristite čekić često
Često se dešava da domaćice pre pripreme meso izlupaju čekićem. Ali, to nije uvek dobro rešenje.Istanjeno meso je dobro samo ako ćete ga puniti ili pohovati, a u svim drugim slučajevima termičke obradite ostavite ga u komadu ili isecite deblje šnicle.
Izaberite pravu tehniku kuvanja
Od vrste mesa zavisi i na koji način ćete ga spremiti. Ako je u pitanju roštilj koristi se krmenadla, za supu se predlaže meso koje zahteva relativno dugo kuvanje, a ako pržite onda je file pravo rešenje. Za pečenje u rerni se preporučuje da se koriste celi komadi mesa, kao što je komad paufleka, svinjskog vrata, buta... Ono što je bitno je to da ako je meso kvalitetno ne treba da koristite puno začina, samo ono osnovno, kao što je so, biber, ruzmarin i beli luk. Naravno, ne zaboravite da so i biber idu malo pre nego što meso bude gotovo.
Кombinujte različite vrste masnoća
Kada termički obrađujete meso potrudite se da koristite više vrsta masnoća. Npr., ako ga pržite onda počinte u ulju, pa na sredini dodajte puter. Ili mešajte svinjsku mast sa puterom...
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem