Džejmi Oliver je jedan od najpoznatijih kuvar i na svom YouTube kanalu je podelio recept za pripremu odličnog svinjskog mesa koje možete da poslužite za Novu godinu umesto pečenja. Kombinacija sastojaka je fenomenalna ičini meso istovremeno hrskavim i sočnim, a što je najbolje od svega priprema nije komplikovana. Servirajte samo sa salatom ili pečenim povrćem.
- Sastojci:
- 1 kg svinjskog lungića
- sveža žalfija
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike sirćeta od crnog vina (može obično)
- suhomesnato po izboru
- 1 štap celera
- 1 ljubičasti luk
- svež ruzmarin
- 3 kašike slatkog crvenog vina
Priprema:
Uklonite masnoću na mesu, a svežu žalfiju izblendirajte, pa posolite i pobiberite. Još je bolja ako imate avan i tučak, jer će se tako bolje sačuvati aroma. Zatim dodajte beli luk i opet izblendirajte, pa prelijte maslonovim uljem i premažite meso. Marinadu dobro utrljajte u meso. Na dasku stavite pek papir i malo ga nauljite. Poređajte suhomesnato na pek papir, tako da obložite skoro ceo. Okrenite papir i stavite meso preko suhomesnatog, po širini. Zatim urolajte po dužini i pričvrstite kuhinjskim koncem na par mesta. Sklonite pek papir, a u tiganj sipajte malo maslinovog ulja i komadić putera, pa kada se zagreje stavite meso. Povremeno okrećite meso, a dok se prži u tiganj dodajte krupno sečen celer i luk, kao i nekoliko grančica svežeg ruzmarina. Kada dobije zlatnu boju dodajte i crveno vino. Prebacite mesu u rernu i pecite na 180°C oko 40 minuta, a na svakih 10 minuta ga okrenite i prelijte sokom. Kada se ispeče, još jednom prelijte i ostavite da odstoji 10 minuta da sve lepo upije.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem