Doručak kao najbitniji obrok u danu važno je ne izostaviti jer njime određujete svoje prehrambene navike tokom celog dana. Odvojite vremena za zdrav, obilan i ukusan doručak koji će vam pružiti potrebnu energiju. 

Zaposlenim ljudima i onima s malo slobodnog vremena, često je najveći problem: što jesti za doručak? Upravo zato vam mi donosimo 10 jednostavnih ideja za doručak koje je lako spremiti, a telo će vam biti zahvalno. 

Kajgana

Sastojci: 2 jaja, biber, so, mleko

Sve sastojke stavite u posebnu posudu i dobro umutite.

U tiganj u koji ste stavili zagrejano ulje, ulijte jaja i ispecite mešajući.

Natopljene žitarice

Sastojci: pola šoljice žitarica, 1 šoljica mleka, pola banane, prstohvat soli, cimet

Za ovakvu vrstu recepta najbolji su šejkeri ili bočice/čaše s poklopcem.

Kombinujte sve nabrojene sastojke po želji, ostavite da odstoji u frižideru preko noći i možete koristiti sutradan.

U ovom receptu možete i sami eksperimentisati namirnicama koje želite, na primer raznim voćem.

Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu

Smuti od banana i jagoda

jagode (količina po želji), 1 banana, 180 ml jogurta, med (po želji)

Kombinujte sve sastojke u blenderu i smuti je spreman za korišćenje. Ulijte u visoku čašu. Možete ostaviti u frižideru preko noći i poneti iduće jutro na posao.

Tost od krompira

Sastojci: 2 velika krompira, so, čili u prahu, prstohvat belog luka u prahu, seckani korijander, 4 kriške hleba

Skuvajte krompir i pustite ga da se ohladi. Zatim ga ogulite i izgnječite te pomešajte sa svim ostalim sastojcima osim hleba. Dodajte malo tople vode ili toplog mleka kako biste lakše pomešali sve sastojke. Hleb ispecite kao tost i između dve kriške stavite smesu od krompira. 

Francuski tost

Sastojci: 1 jaje, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/2 kašičice cimeta, 1/4 šoljice mlijeka, 4 kriške hleba

Istucite jaja, vanilu i cimet u jednu posudu. Umešajte mleko. Umočite krišku hleba u smesu s obe strane da se upije. Stavite na tigganj u koji ste zagrejali ulje i ispecite ravnomerno s obe strane dok ne dobije boju.

Pogledajte i 6 najčešćih grešaka u pripremi prženica

Sendvič sa salamom

Sastojci: 4 kriške hleba, 2 kašičice maslaca, 8 kriški salame po želji, 4 lista zelene salate, 2 kriške sira, umak po želji (senf, majonez)

Namažite maslac na sve kriške hleba. Posložite zelenu salatu, salamu, sir i umak. Isecite ga dijagonalno na trougliće i spreman je za serviranje.

Rolice od krompira i kukuruza

Sastojci: 1 šoljica kuvanog slatkog kukuruza, 1 šoljica kuvanog i narendanog krompira, 2 zelene paprike sitno naseckane, 2 kašike soka od limuna, 2 do 3 kašike mrvljenog hleba, so, 2 kašike naseckanog korijandera, 2x tortilje

Pomešajte sve sastojke osim tortilja. Podelite smesu na dva dela. Zagrejte tiganj i u njemu tortilje. Stavite na jedan tanjir, namažite nadevom na jednoj strani i zarolajte. Stavite u foliju kako bi se rolice stisnule. 

Pogledajte i Domaće tortilje

Omlet od brokolija, šunke i sira

Sastojci: 2 velika jaja, 1 žlica vode, prstohvat soli, 1 kašika maslaca, 1/2 šoljice rendanog sira, 1/2 šoljice naseckane šunke

Operite brokoli i isecite na manje komadiće. Stavite u posudu s vodom, pokrijte i ostavite da prostruji. Ostavite tako još 2-3 minuta, zatim izvadite, ocedite i ostavite da se ohladi. Razbijte dva jaja u manju posudu, dodajte so i dobro promešajte. Na tiganj stavite maslac i zagrejte na vatri. Prelijte razmućena jaja po tiganju i pričekajte nekoliko sekundi da se prime za dno. Zatim po gornjem sloju jaja rasporedite brokoli, sir i šunku te jednu polovinu prebacite preko druge.

Palačinke od borovnica i mleka

Sastojci: 1,5 šoljice žitarica, pola šalice belog brašna, 3 kašike šećera, pola kašičice praška za pecivo, pola kašičice soda bikarbone, malo soli,1 šoljica mleka, 1 jaje, 1 belance, 1 kašika  maslaca, malo narendane korice limuna, 1 šoljica svežih borovnica, pola šoljice sirupa od javora (ili meda)

U posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, šećer, sodu bikarbonu. U posebnu posudu stavite mleko, jaje, belance, maslac i limun. Sastojke iz druge posude sipajte u prvu i dobro promešajte.  Zatim u to stavite borovnice i opet lagano promešajte. Stavite u frižider na pola sata. Zagrejte ulje u tiganju i pecite s obe strane dok ne porumene. Kada su gotove, po njima prelijte sirup od javora ili med.

Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice

Tortilje od šunke i sira

Sastojci: 5 jaja, 1/3 šoljice mleka, 3 deblje kriše šunke, 2 luka, so i biber, 30 grama narendanog sira, gotove tortilje, 1/2 šoljice salse

Umutite zajedno mleko i jaja. Na lagano zagrejan tiganj stavite ovu smesu i povremeno mešajte. Pri kraju ubacite u to šunku isečenu na kockice, so, biber i naseckani luk. Tortilje ispecite i na njih stavite ovu gotovu smesu i pospite sirom koji će se otopiti i zarolajte. Po želji pospite salsom ili nekim drugim umakom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zena.hr