Sa jogurtom ili u salati, borovnice možete jesti čak i tople iz mikrotalasne peći (imaće ukus kao fil za pite)... Kako god ih jeli, znajte  da se borovnice preporučuju kao regularni deo zdravog načina ishrane, prenosi Hafington post.

Doktor Lisa Jang, nutricionista, uvek preporučuje borovnice svojim klijentima, a i sama ih redovno konzumira. Razlog je taj što su borovnice izuzetno dobre za zdravlje, ne sadrže mnogo kalorija, i odličnog su ukusa.

Borovnice ne sadrže dosta kalorija

Jedna šolja borovnica ima samo oko 80 kalorija.

Hranljive su

Borovnice sadrže antioksidante vitamina C, mangan, sadrže mnogo vlakana(skoro 4 grama po šolji).

Pogledajte i Napitak od borovnice koji smanjuje nadutost

Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Sastoje se od polifenola koji imaju antioksidantno i anti-inflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca, i smanjenju drugih srčanih tegoba One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.

Poboljšava insulinsku osetljivost

Antocijanini, jedinjenje borovnice koje daje plavu boju sadrži antioksidantna svojstva što utiče povoljno na insulinsku osetljivost, i zato je sok od borovnice dobar za odrasle osobe koje pate od dijabetesa.

Od velike su pomoći u borbi protiv raka

Konzumiranjem borovnica smanjujete mogućnost oboljevanja od raka. To je pokazalo naučno istraživanje sprovedeno na miševima, čiji su rezultati ukazali na pozitivan uticaj borovnica na prevenciju raka dojke.

Pogledajte i Raznobojna hrana u borbi protiv raka

Odličnog su ukusa

Za ovo vam ne treba nikakvo dodatno obrazloženje. Zdrave su, ne goje i ukusne su.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa