Ukoliko želite da dan započnete ukusno i zdravo i da telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka:

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan stomak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Pogledajte i Namirnice koje ne treba jesti za doručak

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite porcijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusne kifle od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Pogledajte i 5 predloga za zdrav doručak

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ukoliko volite ujutro da ipak pojedete pecivo, odaberite ono od celovitih žitarica i začinite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. „Zidarski“ doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.

Pogledajte i Izbor hrane po horoskopskim znacima

Velike količine nezdravih masnoća završitće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Zadovoljna.hr