Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fenomenalni načini da iskoristite ljuske od jaja

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Nemojte bacati ljuske od jaja - mogu vam biti od velike koristi u domaćinstvu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Da li i vi pravite grešku tako što nakon upotrebe jaja bacate ljusku?

Ljuska je odličan izvor kalcijuma, ali i drugih minerala i kao takvu možete je iskoristiti na mnogo načina. Donosimo par jednostavnih na koje to možete i uraditi.

Oterajte gmizavce iz bašte

Izlomljenim ljuskama prekrijte zemlju oko povrća u vašoj bašti. Puževi i ostali gmizavci se neće usuditi da im priđu. Takođe ih možete dodati u veštačko đubrivo kojim inače hranite biljke. Na ovaj način ćete im obezbediti kalcijum koji im je neophodan za rast i razvoj.

Pogledajte  i 14 korisnih namena kore od banane

Prva pomoć na dohvat ruke

Posekli ste se prilikom pravljenja večere? Nema problema! Razbijte jaje i iz ljuske skinite tanku, providnu membranu. Stavite je na bolno mesto i za par sekundi krv će stati. Možete je iskoristiti za žuljeve na nogama ili da ublažite svrab i iritaciju kože.

Maska za lice

Da biste napravili masku za lice, prvo morate da napravite prah od ljuski. Princip je jednostavan. Ljuske od jaja stavite u rernu zagrejanu na 150 stepeni i pecite desetak minuta. Osušenu ljusku usitnite u avanu ili bilo kojoj drugoj posudi. Dobijeni prah pomešajte sa jednim belancem i smesu stavite na lice. Osetićete da vam se lice zateže dok se maska suši. Kada se maska potpuno osuši lice operite mlakom vodom.

Pročitajte i 7 načina da iskoristite koru od krompira

Pojačajte delovanje kozmetičkih preparata

Da biste ojačali nokte, u lak dodajte malo praha napravljenog od ljuski. U posudice za led stavite prah i naspite vode. Masirajte lice kockicama leda da biste ublažili bore. Ukoliko želite da vam ruke budu nežne, u kremu umešajte ovaj prah.

Pogledajte i Kako da napravite kolač u ljusci jajeta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: minimagazin.info

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti