Ako vam je ostalo više hleba, nema potrebe da on završi u kanti za smeće. Evo kako da ga iskoristite na genijalne načine.
1. Dvopek i krutoni
Za duže čuvanje hleba možemo preporučiti sušenje, pa da se u obliku kockica ili kriški ostavi u platnenoj ili papirnoj kesi. Ako je dobro osušen, može se držati i u plastičnoj kesi, ali ne potpuno hermetički zatvoren. Sušenjem se sprečava (ili značajno smanjuje mogućnost razvoja plesni na hlebu).
Hleb isecite na kriške, složite na pleh i pecite na visokoj temperaturi između 10 i 15 minuta. Ukoliko niste neki ljubitelj dvopeka izlomite ga na sitne kockice i tako ćete dobiti krutone – odličan dodatak u kulinarstvu, pogotovo za salate i potaže (a ako volite pravilan oblik, hleb isecite na kockice prie pečenja).
2. Popara
Doručak našeg detinjstva je sve zastupljeniji, zbog ekonomičnosti i efikasnosti, a i nostalgije koju sa sobom nosi. U ključalu vodu sipajte ulje i so, dodati krupno sečene komade hleba, i kuvajte minut do dva. Kao dodatak preporučujemo kiselo mleko, pavlaku, kajmak, med i cimet, čak i ajvar…
Pročitajte i Sećanje na detinjstvo: Koja je vaša omiljena hrana
3. Sendviči iz rerne
Kačkavalj, paradajz, luk i prstohvat vlašca – delikates je tu!
Krckav i vruć hleb je ukusan sam po sebi, zato nemojte da preterujete s nadevima. Na primer, na krišku hleba stavite list slanine ili pršute, malo izgnječenog belog luka i kockicu sira i dobićete ukusan i pikantan mediteranski zalogaj.
4. Prezle
Hleb možete ili ispeći pa samleti, ili jednostavno sačekati da se isuši. A onda se baciti na pravljenje bečkih šnicli i knedli sa šljivama.
Pogledajte i Brze knedle sa šljivama
5. Pica hleb
Poslažite kriške hleba u pleh, tik jednu do druge, da budu sabijene. Ako je hleb suviše tvrd poprskajte mlekom, u suprotnom je dovoljno da ga premažete uljem ili margarinom. Zatim nadevajte kao picu: paradajz sos, kačkavalj, šunka, začini… Pecite bukvalno nekoliko minuta, tek da testo postane vruće i omekša.
6. Prženice
Realno, ko ih ne obožava? Još jedan doručak našeg detinjstva, nepravedno zapostavljen zbog satanizovanja holesterola i kalorija.
Pogledajte i Ovako se spremaju najukusnije prženice
7. Rolovani hleb
Hleb se izdubi po sredini, a zatim se po njemu ređa: maslac, crni luk, sir, šunka, zelena salata (naravno, i ovde varijacije idu u beskraj). Hleb se zatim čvrsto zavije u foliju, drži u frižideru sat vremena, i služi isečen na kriške.
8. Brusketi
Isecite hleb ukoso, ako je vekna široka, presecite svaku krišku na pola. Kriške poprskajtemaslinovim uljem, dodajte začin po izboru, bosiljak, ruzmarin, biljni začin, limunov sok. Nadev mogu da budu pečurke, kačkavalj, masline…Pecite u rerni na 200 stepeni petnaestak minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: kuhajtesanama.org
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima