Svinjska mast se na našem podneblju vekovima koristi kao primarna masnoća za pripremu slanih i slatkih jela.
Najvažnija stvar koju treba da znate prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj način ćete sprečiti preteranu izloženost vazduhu i samim tim produžiti njenu svežinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svetlosti ili toplote.
Najbolji pokazatelj svežine je svakako miris. Ako mast ima neprijatan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, verovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.
Koliki je rok trajanja svinjske masti?
Ako svinjsku mast čuvate na sobnoj temperaturi, trajaće 4-6 meseci. Ako je držite u frižideru, taj rok će biti godinu dana. Svinjsku mast u zamrzivaču možete čuvati i do godinu i po dana.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Kako da ukiselite mladi luk da duže traje
Rolat sa makom i krem sirom
Domaće lepinje sa hrskavom šarenom koricom
Harmonika pita sa paradajzom, lukom i kačkavaljem