Svinjska mast se na našem podneblju vekovima koristi kao primarna masnoća za pripremu slanih i slatkih jela.

Najvažnija stvar koju treba da znate prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj način ćete sprečiti preteranu izloženost vazduhu i samim tim produžiti njenu svežinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svetlosti ili toplote.

Najbolji pokazatelj svežine je svakako miris. Ako mast ima neprijatan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, verovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.

Koliki je rok trajanja svinjske masti?

Ako svinjsku mast čuvate na sobnoj temperaturi, trajaće 4-6 meseci. Ako je držite u frižideru, taj rok će biti godinu dana. Svinjsku mast u zamrzivaču možete čuvati i do godinu i po dana.

 Bonus video

Kurir televizija MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje "bombone od svinje" (KURIR TELEVIZIJA)