Svinjska mast je vekovima bila nezaobilazan deo domaće kuhinje, sve dok unazad nekoliko decenija nije svrstana u opasne namirnice, zbog navodno štetnog uticaja na zdravlje.
Ali, ne da samo da nema dokaza, već nema ni smisla za takve tvrdnje, ističu nutricionisti.
Ova namirnica bogata je mononezasićenim masnim kiselinama (oleinska kiselina) zdrava za normalan rad srca.
Ona, takođe, pomaže apsorbciju vitamina, a sadrži i holesterol koji se pod UV zracima pretvara u D vitamin.
Zbog visoke energetske vrednosti, svinjsku mast treba unositi u umerenim količinama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem