Svinjska mast je vekovima bila nezaobilazan deo domaće kuhinje, sve dok unazad nekoliko decenija nije svrstana u opasne namirnice, zbog navodno štetnog uticaja na zdravlje.
Ali, ne da samo da nema dokaza, već nema ni smisla za takve tvrdnje, ističu nutricionisti.
Ova namirnica bogata je mononezasićenim masnim kiselinama (oleinska kiselina) zdrava za normalan rad srca.
Ona, takođe, pomaže apsorbciju vitamina, a sadrži i holesterol koji se pod UV zracima pretvara u D vitamin.
Zbog visoke energetske vrednosti, svinjsku mast treba unositi u umerenim količinama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus