Kada se konzumira ovaj sok, normalizuje se pritisak, poboljšava se fizičko stanje organizma, čisti se organizam od štetnih materija, reguliše metabolizam. Sok od cvekle pomaže kod glavobolje, zubobolje i menstrualnih bolova. Ima pozitivno dejstvo na kosu i kožu.

Izuzetno je koristan za trudnice, jer ima visok sadržaj folne kiseline u sebi.

Uprkos tome što je ovaj sok veoma koristan, treba biti pažljiv sa njegovom konzumacijom.

Stručnjaci savetuju da se počne sa konzumacijom malih količina i da se one postepeno uvećavaju. Ako odmah počnete da konzumirate veće količine soka od cvekle, može doći do neželjenih dejstava, zbog njegovih osobina da oslobađa od zatvora i da deluje kao diuretik.

Druga opasnost kod konzumacije većih količina soka od cvekle je naglo i drastično spuštanje pritiska. To može da dovede do slabosti i ošamućenosti.

Dobro je da se sok od cvekle kombinuje sa sokom od šargarepe ili jabuke, jer koncentrovani sok od cvekle može da izazove dijareju.

Zbog svoje tvrdoće i male količine soka koji sadrži, od oko 100 g cvekle možete da iscedite oko 30-40 ml soka.

Dobro je da nekoliko sati pre ceđenja soka cveklu potopite u hladnu vodu. Tkom stajanja u hladnoj vodi iz cvekle se izbacuju štetne materije i ona postaje sočnija. na taj način ćete dobiti više soka iz cvekle.

Recept broj 1

Neophodne namirnice:

cvekla - 1 glavica

jabuke - 1 manja

celer - 2 grane

šargarepa - 2 komada

đumbir - 1 komad

limeta - 1 komad

Način pripreme:

Prvi korak kod pripreme soka od cvekle je da se cvekla očisti, opere i naseče.

Đumbir, jabuka, šargarepa i limeta se takođe peru, čiste i seku.

Najlakši način da se dobije sok od cvekle je da se koristi presa za sok. Sve namirnice se stave u sokovnik. Sok je gotov.

Recept broj 2

Neophodne namirnice:

cvekla - 1 glavica

šargarepa - 2 komada

limun - 1 komad

Način pripreme:

Cveklu, limun i šargarepu operite, oljuštite i nasecite na komade. Sve namirnie stavite u sokovnik.

Sok od cvekle je gotov.

Sok od cvekle ne treba da konzumiraju osobe koje pate od žuči, bubrega i visokog pritiska. Konzumacija soka od cvekle može da izazove alergijsku reakciju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Bonapeti