Kada se konzumira ovaj sok, normalizuje se pritisak, poboljšava se fizičko stanje organizma, čisti se organizam od štetnih materija, reguliše metabolizam. Sok od cvekle pomaže kod glavobolje, zubobolje i menstrualnih bolova. Ima pozitivno dejstvo na kosu i kožu.
Izuzetno je koristan za trudnice, jer ima visok sadržaj folne kiseline u sebi.
Uprkos tome što je ovaj sok veoma koristan, treba biti pažljiv sa njegovom konzumacijom.
Stručnjaci savetuju da se počne sa konzumacijom malih količina i da se one postepeno uvećavaju. Ako odmah počnete da konzumirate veće količine soka od cvekle, može doći do neželjenih dejstava, zbog njegovih osobina da oslobađa od zatvora i da deluje kao diuretik.
Druga opasnost kod konzumacije većih količina soka od cvekle je naglo i drastično spuštanje pritiska. To može da dovede do slabosti i ošamućenosti.
Dobro je da se sok od cvekle kombinuje sa sokom od šargarepe ili jabuke, jer koncentrovani sok od cvekle može da izazove dijareju.
Zbog svoje tvrdoće i male količine soka koji sadrži, od oko 100 g cvekle možete da iscedite oko 30-40 ml soka.
Dobro je da nekoliko sati pre ceđenja soka cveklu potopite u hladnu vodu. Tkom stajanja u hladnoj vodi iz cvekle se izbacuju štetne materije i ona postaje sočnija. na taj način ćete dobiti više soka iz cvekle.
Recept broj 1
cvekla - 1 glavica
jabuke - 1 manja
celer - 2 grane
šargarepa - 2 komada
đumbir - 1 komad
limeta - 1 komad
Prvi korak kod pripreme soka od cvekle je da se cvekla očisti, opere i naseče.
Đumbir, jabuka, šargarepa i limeta se takođe peru, čiste i seku.
Najlakši način da se dobije sok od cvekle je da se koristi presa za sok. Sve namirnice se stave u sokovnik. Sok je gotov.
Recept broj 2
cvekla - 1 glavica
šargarepa - 2 komada
limun - 1 komad
Cveklu, limun i šargarepu operite, oljuštite i nasecite na komade. Sve namirnie stavite u sokovnik.
Sok od cvekle je gotov.
Sok od cvekle ne treba da konzumiraju osobe koje pate od žuči, bubrega i visokog pritiska. Konzumacija soka od cvekle može da izazove alergijsku reakciju.
Izvor: Bonapeti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem