Osnovna postavka pronalazača ove dijete, inače bračnog para iz Japana, jeste da doručak od sirovih banana i obične vode sobne temperature može doprineti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete u toku dana.

Odgovor zašto je ova dijeta delotvorna leži u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorpciju ugljenih hidrata.

Osobama koje žele da probaju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok bude pre 20 sati, kao i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi, prihvatljivije je uzeti komad voća. I poslednje pravilo kod ove dijete jeste da se na spavanje ide pre ponoći.

Naravno, ako želite potpuno da se pridržavate ove dijete, treba se držati i pravila da jedete koliko vam je dovoljno, odnosno da se ne prejedate. Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol.

Primer jelovnika:

DORUČAK

Jedna ili više banana (količina potrebna da osetite sitost)
+ čaša mlake vode sobne temperature.

RUČAK

Obrok po izboru

POPODNEVNA UŽINA

Mala, slatka grickalica dozvoljena je oko 3 sata u slučaju gladi

VEČERA

Obrok po izboru koji mora biti pojeden pre 20 sati uveče, bez deserta!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs