Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Male tajne kupovanja i čuvanja crnog luka

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Crni luk je jedan od najstarijih lekovitih začina na svetu, nezamenljiv u svakoj kuhinji. Pročitajte o čemu treba voditi računa pri kupovini i čuvanju ovog povrća.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pri kupovini crnog luka treba birati glavice koje su čiste i dobro oblikovane, vrat glavice luka ne bi trebao da bude otvoren, dok bi ljuska trebalo da bude pripijena, a ne hrskava i lomljiva.

Čuva se na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mestu. Luk ne bi trebalo stavljati uz krompir jer će izgubiti vlažnost i pre će se pokvariti.

Termički obrađen luk može se čuvati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, dok u metalnim posudama gubi boju.


Naseckan luk se može zamrznuti, bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi na intenzitetu ukusa.


U sirovom stanju crni ili ljubičasti luk izvrstan je kao dodatak salatama, hladnim sosovima, sendvičima, uz meso s roštilja...

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti