Svi volimo sočne ćuftice za ručak, bilo da su pržene, pečene ili su pripremljene kao ćuftice sa pradajz sosom. Međutim, mleveno meso u većini slučajeva ostane suvo i ne baš toliko sočno kao što bismo voleli. Zbog toga je potrebno dodati mu određene sastojke kako bi se sočnost sačuvala i nakon prženja.
Takođe, treba izbegavati i najčešće greške u pripremi ćuftica.
Evo recepta za sočne ćuftice
Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa
- luk 1 glavica
- 2 kriške suvog belog hleba ili prezle
- 1 jaje
- kašika kiselog mleka sa 1/2 kašičice sode bikarbone izmešane u njemu
- začini po izboru
Uz kiselo mleko i sodu ćuftice postaju još vazdušastije i sočnije.
Priprema:
Umesite mleveno meso u velikoj posudi. Luk narendajte, dodajte jaje, oceđeni nakvašeni hleb, so, biber i kiselo mleko sa sodom. Pokrijte posudu prozirnom folijom i pustite meso da upije aromu začina oko pola sata.
Mokrim rukama formirajte kuglice, koje odozgo blago spljeskate. U ovoj fazi možete odabrati način kuvanja - prženje, pečenje ili na roštilju. Bez obzira kako ih pripremili, nećete pogrešiti.
Ako ih pržite, zagrejte ulje u tiganju i pržite sa obe strane. Obavezno izvadite ćuftice na salvetu da upije višak masnoće. Kada pržite ćuftice, ne bockajte ih viljuškom, kako im sok ne bi istekao, već ih samo okrećite viljuškom. Takođe su ukusne i ćuftice pečene na roštilju koji je tokom zagrevanja podmazan komadom slanine.