KAKO DA ZGUSNETE JELA NA KAŠIKU: Trik bez zaprške koji provereno radi - potrebna vam je samo 1 namirnica

Jeftin i efikasan trik koji pomaže da zgusnete jela na kašiku.

Shutterstock

Poznato je da su naše mame i bake, kada su želele da zgusnu neko jelo koristile zapršku. Danas, međutim, postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje jela na kašiku.

Jedna od tih alternativnih namirnica je mahunarka - crveno sočivo. Nju nije potrebno natapati u vodi, kao što je slučaj sa pasuljem, a da biste ga skuvali, potrebno je samo 15-ak minuta.

Kako se primenjuje

Operite sočivo u hladnoj vodi, i dodajte ga jelu koje želite da zgusnete 15 min pred kraj kuvanja. Toekom termičke obrade sočivo će upiti dobar deo tečnosti u šerpi, pa će se potom raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate. Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite štapni mikser u šerpu ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Biće vam potrebno 100 grama crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina naravno varira od toga šta sve stavljate u jelo i koliko želite da bude gusto.

Izvor: Stvar ukusa