Kako da vam kolači uvek budu meki i vazdušasti kao iz poslastičarnice

Da bi vam kolači bili mekani i vazdušasti bitno je da sastojci budu sobne temperature.

Shutterstock

Kada pravimo kolače, torte ili mafine, uvek koristimo sastojke poput jaja, mleka, putera i jogurta na sobnoj temperaturi. To omogućava bolje sjedinjavanje sastojaka, ravnomerno dizanje testa i mekanu teksturu.

Kako to da primenite u praksi?

Izvadite sastojke iz frižidera barem 30 minuta pre pripreme. 

Puter će postati dovoljno mekan da ga lako umutite sa šećerom, stvarajući kremastu osnovu. 

Jaja na sobnoj temperaturi daju više volumena prilikom mućenja.

Ako ste u žurbi i zaboravili da izvadite sastojke:

Za puter: Stavite ga u mikrotalasnu na 5-10 sekundi, ili ga iseckajte na sitne kockice kako bi se brže zagrejao.

Za jaja: Stavite ih u činiju sa mlakom (ne vrućom) vodom na 5-10 minuta.

Bonus savet za pečenje:

Ako želite još vazdušastije kolače, prosejte brašno sa praškom za pecivo i kakaom (ako ga koristite). Prosejavanjem se unosi vazduh u testo, što pomaže boljem dizanju kolača. Primenom ovog trika, vaši kolači i torte će biti meki i lagani kao iz poslastičarnice!