Trik da testo za Đurđevdanski slavski kolač brže naraste

Ako nemate vremena da čekate da testo naraste sat vremena, ovaj jednostavan trik će vam pomoći da ga spremite za pečenje za samo nekoliko minuta.
Trik da testo za Đurđevdanski slavski kolač brže naraste Foto: Shutterstock

Ako vas nervira što testo traži „svoje vreme“ da naraste, a vi nemate luksuz da čekate sat vremena – postoji rešenje koje će vam uštedeti mnogo vremena, a ne menja ukus ni kvalitet. Ovaj trik posebno je koristan kada pravite slavske đakonije poput Đurđevdanskog kolača ili mirisnih kiflica.

Savet:

Pre nego što stavite testo u rernu, prekrijte ga prozirnom folijom kako se površina ne bi osušila od toplote i pare.

Umesto da čekate da testo naraste na sobnoj temperaturi, uradite sledeće

Zakuvajte vodu i sipajte je u vatrostalnu posudu. Umesto čekanja na šporetu, testo stavite u drugu činiju i ubacite u rernu koja je isključena. U donji deo rerne stavite posudu sa vrelom vodom. Zatvorite vrata rerne i ostavite testo da odstoji 5–6 minuta. Para i toplota će stvoriti idealne uslove kao u profesionalnoj pekari – testo će brzo narasti, biće vazdušasto i spremno za oblikovanje.

Ovaj trik je pravo rešenje kada vam se žuri, a ne želite da žrtvujete mekoću i ukus testa. Bez čekanja, bez nervoze – slavski kolač, pogača ili kiflice biće spremni za pečenje za tili čas, a vaši ukućani neće ni primetiti razliku.

 Bonus video

This browser does not support the video element.

DANAS JE ĐURĐEVDAN Izvor: Kurir televizija