Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli
  • oko 300 g brašna (meko T-400 ili oštro)
  • po želji: susam, kim, krupna so za posipanje
  • malo ulja za premazivanje

Priprema:

Kad se praznična trpeza sprema od ranog jutra, svaka minuta zlata vredi. Zato je ova brza pogača idealno rešenje – ne treba joj kvasac ni čekanje da naraste, a ukusom podseća na domaći hleb iz starinske peći. Možete je poslužiti uz sir, kajmak, pečenje ili čak hladna predjela – pa neka Đurđevdan zamiriše na domaće.

Savet:

Nemojte preterivati s brašnom – testo treba da ostane mekano, jer će tada pogača biti vazdušasta i sočna.

U velikoj činiji umuti jaja sa jogurtom, uljem i solju. Dodajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno, mešajući varjačom dok ne dobijete meko, lepljivo testo (ne treba da bude tvrdo kao za hleb). Podmažite pleh ili tepsiju i sipajte testo, pa ga poravnajte mokrom rukom ili kašikom. Po vrhu možete zarezati krst, napraviti šare viljuškom ili posuti susamom.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok lepo ne porumeni. Kad je gotova, premažite je uljem i prekrijte krpom da omekša.

Ova pogača stiže na sto dok se još pečenje kuva, a domaćin već ima s čim da posluži goste!

Bonus video

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Izvor:  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea