U narednih nekoliko meseci je sezona krsnih slava i svaka domaćica će pored slavskog krsnog hleba spremati verovatno i neku svečanu pogaču. A da bi ta pogača izgledala kao sa reklame bogato i raskošno nije vam potrebno neko prethodno znanje i umeće. Treba samo da pratite postupak recepta u nastavku i napravićete najbolju svečanu pogaču za koju će vam svi tražiti recept.
- Sastojci:
- 200-250 ml toplog mleka
- 80-100 g putera
- 400-450 g svenamenskog brašna
- pola kesice suvog kvasca
- 2 jajeta + 1 belance
- 2 kašike ulja
- pola kašičice šećera
- pola kašičice sirćeta
- pola kašičice soli
- Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- semenke po želji
Priprema:
U 100 ml toplog mleka sipati šećer, kvasac i kašiku brašna. Promešajte i ostavite da nadođe. U veliku činiju stavite brašno i so. napravite udibljenje na sredini pa tu dodajte nadošli kvasac, ulje, jaja i belance, sirće, ostatak mleka i sve dobro umesiti. Kada dobijete lepo glatko i elastično testo, vratiti ga u posudu u kojoj ste mesili, premazati ga sa malo ulja i ostaviti da raste. Kada se udvostruči podeliti testo na 8 loptica i svaku oklagijom razvući. Svaku tu površinu premazati puterom i ređati jedan na drugi krug. Tako ćete uraditi sa tri loptice, četvrtu nemojte premazivati. Ponovite postupak i sa ostalih 4 loptica. Svaku hrpu od 4 loptice razvući u pravougaonik, premazati sa još malo putera pa je uviti u rolat, tako uraditi i sa druge 4 loptice. Rolatima odseći krajeve, koje ćete staviti u sredinu pogače, pa ostatak rolata seći u trouglove i tako ih i ređati u pleh koji ste prethodno podmazali puterom, ako počnete sa širom stranom trougla, sledeći do njega ide sa užom stranom i tako do kraja naređati. Pogaču pokriti pa ostaviti oko sat vremena da naraste na toplom mestu. pre pečenja je premazati razmućenim žumancetom u mleku i posuti semenkama po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C prvih desetak minuta, pa smanjiti na 160*C i peći još dvadeset do 30 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus