Kako običaji i tradicija nalažu, slavski kolač treba da napravi domaćica. Kolač je najbitniji deo slavlja i predstavlja simbol blagostanja. Domaćica na dan slave ustaje ranom zorom i mesi slavski kolač, a potom ga i ukrašava. Ukrašava se ornamentima po želji domaćice, a svaki simbol ima svoje značenje. Na slavskom kolaču poželjno je biti ispisano, na grčkom jeziku "Is Hs Ni Ka", što u prevodu znači - "Isus Hrist pobeđuje". Domaćin potom kolač nosi u crkvu da se osvešta.
Slavski kolač se po pravilu iseče sa donje strane u oblik krsta. Polije se crnim vinom da se oslika krst, poljubi se i kaže: "Hristos je među nama" i "Jeste i biće". Onda domaćin sa svojim ukućanima lomi slavski kolač (obično tačno u podne) i svim gostima se daje po parče da probaju. Obavezno je da se prekrstite pre nego što stavite parče hleba u usta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus