Svaka domaćica koja slavi krsnu slavu, dan uoči slave priprema slavski kolač sa osveštanom vodom i pšeničinim brašnom. Dekoracija za kolač se pravi od testa, a ti ukrasi predstavljaju simbole sreće i blagostanja. Sam slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Za utiskivanje ovoga znaka koristi se drveni pečat koji se kupuje u crkvi, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno. Običaj vezan za slavski kolač podrazumena to da ga ukućani lome tačno u podne.

Ono što je važno kod pripreme slavskog kolača je dužina pečenja i temperatura da ne bi spolja bio prepečen, a iznutra testo ostalo živo. Obavezno prvo zagrejte rernu jer nejednaka temperatutra u rerni dovodi do toga da testo neujednačeno narasta, što za rezultat uzrokuje pucanje kore. Slavski kolač se peče na 200 stepeni oko 20 minuta, a potom se smanji temperatura na 170 stepeni i peče još 15 minuta. Ako pogača brzo zarumeni, a nije se sasvim ispekla preko nje stavite alu foliju. Takođe, okrenite u jednom trenutku pogaču na drugu stranu da bi se jednako ispekla. Čim slavski kolač izvadite iz rerne, premažite ga uljem, kako bi dobio lep sjaj.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE