Đurđevdan, jedan od najvećih i najlepših pravoslavnih praznika, vekovima se slavi uz bogatu trpezu, pesmu i veselje. Ovaj dan obeležava dolazak proleća u punom sjaju, kada priroda buja, a domovi se ukrašavaju vrbovim grančicama, cvećem i mirisnim biljem.
U duhu tradicije, priprema se svečani ručak koji okuplja porodicu i prijatelje – jer kako se nekad govorilo, "kako proslaviš Đurđevdan, takva će ti biti godina".
Rolat sa blitvom i filom od sira
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 200 g sveže blitve
- 1 kašičica soli
- pola kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 200 g krem sira
- 150 g feta sira
- 100 g sitno seckane šunke
- 1 kašika kisele pavlake (opciono)
Priprema:
Blitvu operite i kratko obarite u ključaloj vodi (2-3 minuta). Ocedite i ispasirajte štapnim mikserom ili seckalicom.
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi umutiti žumanca sa solju, zatim dodajte pasiranu blitvu i lagano umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Postepeno dodajte umućeni sneg od belanaca, lagano mešajući špatulom da smesa ostane vazdušasta. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok kora ne postane blago zlatna.
Kada je kora pečena, pažljivo je prevrnite na kuhinjsku krpu i zajedno sa papirom zarolajte dok je još topla. Ohladite je tako zamotanu kako bi zadržala oblik.
U činiji pomešajte krem sir, feta sir i seckanu šunku. Dodajte kašiku kisele pavlake ako želite kremastiji fil.
Pažljivo odrolajte koru i skinite papir za pečenje. Ravnomerno namažite fil po površini kore, a zatim je ponovo urolajte. Rolat uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata da se lepo stegne.
Pileća salata sa kuvanim jajima i kukuruzom
Sastojci:
Za salatu:
- 500 g pilećeg filea (sirovog)
- 3 kuvana krompira
- 1 crni luk
- 150 g topljenog sira
- 5 kuvanih jaja
- 1 konzerva kukuruza
- 250 g majoneza
- So i biber po ukusu
Marinada za pileći file:
- 1 litar vode
- 1 lovorov list
- slatka mlevena paprika, biber
- 2 kašičice soli
- pola kašičice šećera
Marinada za luk:
- pola kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
- Hladna voda
Priprema:
Mariniranje i priprema mesa: U šerpu sipati litar vode, dodati lovorov list, mlevenu papriku, biber u zrnu, so i šećer. Prokuvati minut, pa ubaciti pileći file. Kuvati 2 minuta od ključanja, zatim skloniti sa ringle i ostaviti meso u vodi 1 sat kako bi postalo mekano i sočno. Nakon toga, rukama ga razdvojiti na vlakna.
Mariniranje luka: Crni luk iseći na brkove i staviti u činiju. Dodati so, šećer i sirće, pa preliti hladnom vodom. Sve promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta, zatim ocediti.
Sastavljanje salate: Na tanjir naneti tanki sloj majoneza. Krompir izrendati na krupno i rasporediti kao prvi sloj, začiniti solju i biberom, pa premazati majonezom. Kao drugi sloj staviti vlaknasti pileći file. Preko mesa rasporediti marinirani luk i premazati majonezom. Skuvati jaja, odvojiti belanca i žumanca. Prvo narendati žumanca i dodati sloj majoneza. Dodati oceđeni kukuruz i ponovo premazati majonezom. Topljeni sir prethodno staviti u zamrzivač na 30 minuta, zatim ga izrendati i naneti kao sledeći sloj. Premazati majonezom. Na kraju, narendati belanca kao završni sloj i oblikovati ivice salate. Salatu ostaviti u frižideru nekoliko sati pre služenja kako bi se ukusi lepo sjedinili.
Recept za svinjsko pečenje
Sastojci:
- komad svinjskog mesa po izboru
- ulje
- so, biber
- 3 glavice crnog luka
- 1 čaša piva
Priprema:
Meso dobro posolite i pobiberite, pa zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju i koricu. Crni luk isecite na krupne komade i poređajte na dno pleha. Sipajte malo piva. Na luk stavite pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Kada se meso ispeče, luk možete da bacite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat, sat ipo zavisi od veličine pečenice.
Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da odstoji. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.
Punjena vekna od mesa
Sastojci:
- 800 g mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 100 g prezli
- 100 g rendanog kačkavalja
- 5 jaja
- 4 kašike krem sira
- so, biber, beli luk
- 70 g kačkavalja u listićima
- 80 g šunke u listićima
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte mleveno meso, seckani crni luk, prezle, rendani kačkavalj, 2 jajeta, začine i 2 kašike krem sira. Smesu umešajte rukama da se dobro sjedini.
Prebacite smesu u uzak pekač, poput onog za hleb i poravnajte. Zatim uzmite čašu, položite je horizontalno i napravite udubljenje u mesu. U to udubljenje poređajte listiće šunke, zatim namažite preostali krem sir, preko kačkavalj u listićima i na kraju razbijte 3 jajeta.
Sve stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni 40 minuta.
Kuglice sa keksom i orasima
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g šećera u prahu
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 ml soka od pomorandže
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Kokosovo brašno, mleveni orasi ili kakao prah za valjanje
Priprema:
U činiji pomešajte mleveni keks, mlevene orahe, šećer u prahu i kakao. Dodajte otopljeni maslac, sok i ekstrakt vanile. Mešajte rukama dok ne dobijete glatku smesu koja se može oblikovati u kuglice. Ako je smesa previše suva, dodajte još malo soka, kašiku po kašiku. Oblikujte kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno, mlevene orahe ili kakao prah, po želji.
Stavite ih u frižider na 20–30 minuta da se stegnu.
Oblande od 4 sastojka
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 1 l mleka
- 700 g šećera
- 1 margarin
Priprema:
U šerpu sipajte mleko i dodajte šećer. Kuvajte na tihoj vatri uz mešanje da ne bi zagorelo. Fil je gotov kada dobije zlatno-braon boju. Zatim dodajte margarin i kuvajte dok se ne rastopi. Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem.
Oblandu umotajte u vlažnu krpu i pritisnite nečim teškim. Najbolje je da ih napravite dan ranije kako bi lepo upila i mogla da se seče.
Bilo da spremate tradicionalno pečenje, domaću pogaču, ili tražite nešto brzo i jednostavno, među ovim receptima sigurno ćete pronaći ono što vam najviše prija. Izaberite po svom ukusu, iskombinujte staro i novo, i neka vaša đurđevdanska trpeza zablista u punom sjaju – baš onako kako dolikuje ovom prolećnom prazniku.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade