Đurđevdan, jedan od najvećih i najlepših pravoslavnih praznika, vekovima se slavi uz bogatu trpezu, pesmu i veselje. Ovaj dan obeležava dolazak proleća u punom sjaju, kada priroda buja, a domovi se ukrašavaju vrbovim grančicama, cvećem i mirisnim biljem.

U duhu tradicije, priprema se svečani ručak koji okuplja porodicu i prijatelje – jer kako se nekad govorilo, "kako proslaviš Đurđevdan, takva će ti biti godina".

Rolat sa blitvom i filom od sira

rolat blitva546874087.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 200 g sveže blitve
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g krem sira
  • 150 g feta sira
  • 100 g sitno seckane šunke
  • 1 kašika kisele pavlake (opciono)

Priprema:

Blitvu operite i kratko obarite u ključaloj vodi (2-3 minuta). Ocedite i ispasirajte štapnim mikserom ili seckalicom.

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi umutiti žumanca sa solju, zatim dodajte pasiranu blitvu i lagano umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Postepeno dodajte umućeni sneg od belanaca, lagano mešajući špatulom da smesa ostane vazdušasta. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok kora ne postane blago zlatna.

Kada je kora pečena, pažljivo je prevrnite na kuhinjsku krpu i zajedno sa papirom zarolajte dok je još topla. Ohladite je tako zamotanu kako bi zadržala oblik.

U činiji pomešajte krem sir, feta sir i seckanu šunku. Dodajte kašiku kisele pavlake ako želite kremastiji fil.
Pažljivo odrolajte koru i skinite papir za pečenje. Ravnomerno namažite fil po površini kore, a zatim je ponovo urolajte. Rolat uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata da se lepo stegne.

Pileća salata sa kuvanim jajima i kukuruzom

Pileća salata sa kuvanim jajima i kukuruzom.jpg
Pileća salata sa kuvanim jajima i kukuruzom Foto: Printscreen/Youtube/ЭТО ВКУСНЯТИНА

Sastojci:

Za salatu:

  • 500 g pilećeg filea (sirovog)
  • 3 kuvana krompira
  • 1 crni luk
  • 150 g topljenog sira
  • 5 kuvanih jaja
  • 1 konzerva kukuruza
  • 250 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Marinada za pileći file:

  • 1 litar vode
  • 1 lovorov list
  • slatka mlevena paprika, biber
  • 2 kašičice soli
  • pola kašičice šećera

Marinada za luk:

  • pola kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • Hladna voda

Priprema:

Mariniranje i priprema mesa: U šerpu sipati litar vode, dodati lovorov list, mlevenu papriku, biber u zrnu, so i šećer. Prokuvati minut, pa ubaciti pileći file. Kuvati 2 minuta od ključanja, zatim skloniti sa ringle i ostaviti meso u vodi 1 sat kako bi postalo mekano i sočno. Nakon toga, rukama ga razdvojiti na vlakna.

Mariniranje luka: Crni luk iseći na brkove i staviti u činiju. Dodati so, šećer i sirće, pa preliti hladnom vodom. Sve promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta, zatim ocediti.

Sastavljanje salate: Na tanjir naneti tanki sloj majoneza. Krompir izrendati na krupno i rasporediti kao prvi sloj, začiniti solju i biberom, pa premazati majonezom. Kao drugi sloj staviti vlaknasti pileći file. Preko mesa rasporediti marinirani luk i premazati majonezom. Skuvati jaja, odvojiti belanca i žumanca. Prvo narendati žumanca i dodati sloj majoneza. Dodati oceđeni kukuruz i ponovo premazati majonezom. Topljeni sir prethodno staviti u zamrzivač na 30 minuta, zatim ga izrendati i naneti kao sledeći sloj. Premazati majonezom. Na kraju, narendati belanca kao završni sloj i oblikovati ivice salate. Salatu ostaviti u frižideru nekoliko sati pre služenja kako bi se ukusi lepo sjedinili.

Recept za svinjsko pečenje

Recept za svinjsko pečenje
Recept za svinjsko pečenje Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • komad svinjskog mesa po izboru
  • ulje
  • so, biber
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 čaša piva

Priprema:

Meso dobro posolite i pobiberite, pa zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju i koricu. Crni luk isecite na krupne komade i poređajte na dno pleha. Sipajte malo piva. Na luk stavite pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Kada se meso ispeče, luk možete da bacite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat, sat ipo zavisi od veličine pečenice.

Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da odstoji. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.

Punjena vekna od mesa

Punjena vekna od mesa
Punjena vekna od mesa Foto: Printscreen/Youtube/Cookrate - Meat Delish

Sastojci:

  • 800 g mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 100 g prezli
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 5 jaja
  • 4 kašike krem sira
  • so, biber, beli luk
  • 70 g kačkavalja u listićima
  • 80 g šunke u listićima

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte mleveno meso, seckani crni luk, prezle, rendani kačkavalj, 2 jajeta, začine i 2 kašike krem sira. Smesu umešajte rukama da se dobro sjedini.

Prebacite smesu u uzak pekač, poput onog za hleb i poravnajte. Zatim uzmite čašu, položite je horizontalno i napravite udubljenje u mesu. U to udubljenje poređajte listiće šunke, zatim namažite preostali krem sir, preko kačkavalj u listićima i na kraju razbijte 3 jajeta.

Sve stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni 40 minuta.

Kuglice sa keksom i orasima

kuglice sa keksom i orasima
kuglice sa keksom i orasima Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Kokosovo brašno, mleveni orasi ili kakao prah za valjanje

Priprema:

U činiji pomešajte mleveni keks, mlevene orahe, šećer u prahu i kakao. Dodajte otopljeni maslac, sok i ekstrakt vanile. Mešajte rukama dok ne dobijete glatku smesu koja se može oblikovati u kuglice. Ako je smesa previše suva, dodajte još malo soka, kašiku po kašiku. Oblikujte kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno, mlevene orahe ili kakao prah, po želji.
Stavite ih u frižider na 20–30 minuta da se stegnu.

Oblande od 4 sastojka

Recept za oblande od 4 sastojka340708244.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 1 l mleka
  • 700 g šećera
  • 1 margarin

Priprema:

U šerpu sipajte mleko i dodajte šećer. Kuvajte na tihoj vatri uz mešanje da ne bi zagorelo. Fil je gotov kada dobije zlatno-braon boju. Zatim dodajte margarin i kuvajte dok se ne rastopi. Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem.

Oblandu umotajte u vlažnu krpu i pritisnite nečim teškim. Najbolje je da ih napravite dan ranije kako bi lepo upila i mogla da se seče.

Bilo da spremate tradicionalno pečenje, domaću pogaču, ili tražite nešto brzo i jednostavno, među ovim receptima sigurno ćete pronaći ono što vam najviše prija. Izaberite po svom ukusu, iskombinujte staro i novo, i neka vaša đurđevdanska trpeza zablista u punom sjaju – baš onako kako dolikuje ovom prolećnom prazniku.

Bonus video

DANAS JE ĐURĐEVDAN Izvor: DANAS JE ĐURĐEVDAN