Kako sprečiti prskanje ulja prilikom prženja mesa: Super trik koji svaka domaćica mora da zna

Otkrijte super trik koji svaka domaćica mora da zna za prženje mesa. Evo kako ćete sprečiti prskanje ulja.
Trik za prženje mesa bez prskanja ulja Foto: Shutterstock

Prženje mesa može biti pravi užitak, ali se često završava tako što kuhinja izgleda kao bojno polje zbog prskanja ulja. Poklopac nije rešenje jer zadržava paru i menja ukus mesa, a zbog njega ni korica nikada ne može da postane savršeno hrskava.

Međutim, postoji jedan jednostavan trik koji svako može da primeni, a rezultat je sočno, hrskavo meso i kuhinja bez nereda.

 Tajna je u začinu

Pre nego što stavite meso u tiganj, dodajte prstohvat soli u ulje. So smiruje mehuriće i značajno smanjuje prskanje ulja, a meso zadržava sočnost i razvija savršeno hrskavu koricu.

Kako ga koristiti

  • Odaberite tiganj sa debelim dnom – ravnomerno zagrevanje je ključ.
  • Sipajte ulje i dodajte prstohvat soli po celoj površini tiganja dok se polako zagreva.
  • Kada ulje dostigne optimalnu temperaturu, stavite meso u tiganj.
  • Pazite da ne preterate sa solju kako jelo ne bi postalo preslano.

Zašto trik funkcioniše

So menja površinsku napetost ulja i sprečava da se ono naglo prska, dok meso ostaje sočno unutra, a spolja dobija hrskavu, zlatno-smeđu koricu.

Ako ste zainteresovani za još kulinarskih saveta, pogledajte naš trik za savršeno pohovanu ribu.

Espreso/Stavr ukusa/Aleksandra Malko