Kako zgusnuti čorbu bez zaprške: Samo joj dodajte ovaj sastojak, pogotovo ako je posna

Otkrijte uz pomoć kog sastojka ćete zgusnuti čorbu, pogotovo ako je posna - bez zaprške.
Foto: Shutterstock

Sigurno vam se makar jednom desilo da vam posna čorba od povrća ispadne retka i pomalo bjutava, a ne bogata i gusta. Vodnjikava čorba će tesirati strpljenje i onih najstaloženijih.

Srećom, postoji jednostavan trik koji će omogućiti da čorba dobije pun, kremast ukus, a za to vam je potrebna samo jedna kašika posebnog sastojka koji verovatno već imate u kuhinji.

Zašto je čorba često retka?

Retka čorba, pogotovo ako je posna je rezultat nedostatka prirodnih proteina i masti iz mesa ili kostiju, koji emulgiraju tečnost i daju joj punoću. Kada koristimo samo povrće i vodu, čorba često nema ni gustinu, ni onaj ukus koji pamtimo iz detinjstva.

Bonus savet:

Ako želite da čorba bude još gušća i punijeg ukusa, pre dodavanja ovsenih pahuljica probajte blendati deo povrća u samoj čorbi. Na primer, izvadite 1-2 šargarepe i krompir, izblendajte ih u glatku pastu i vratite u šerpu.

Tajna bogate čorbe

Rešenje je iznenađujuće jednostavno: mlevene ovsene pahuljice. Dodajte jednu kašiku u čorbu dok se kuva, i one će:

  • dati čorbi prirodnu gustinu
  • stvoriti kremastu teksturu, bez potrebe za brašnom, pavlakom ili mlekom
  • pojačati ukus i učiniti čorbu zasitnijom

Ne brinite - ovsene pahuljice se raskuvati sa ostalim sastojcima, tako da ih nećete ni osetiti, već ćete dobiti glatku, kremastu podlogu koja podseća na bogatu, mesnu čorbu.

Kako koristiti ovsene pahuljice u čorbi

  • Pripremite vašu čorbu po uobičajenom receptu - sa povrćem, bujonom i začinima.
  • Pre nego što je čorba gotova, dodajte 1 kašiku mlevenih ovsenih pahuljica.
  • Dobro promešajte i kuvajte još nekoliko minuta da se pahuljice sjedine sa tečnošću.
  • Po potrebi dodajte još začina ili malo limunovog soka za osvežavajuću notu.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, bacite pogled na 6 trikova za dinstanje na vodi, kako izvući maksimum ukusa tokom pripreme posnih jela.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko