Crni luk, baš kao i beli, bogat je korisnim supstancama koje utiču na simptome prehlade i imunitet. Ali, te supstance su osetljive na toplotu i postoji tačna mera preko koje ovu namirnicu ne smete termički da obrađujete, što vredi i za kiseli kupus.
Luk sadrži flavonoid kvercetin koji se aktivira toplotom, što znači da je dobro popržiti ili ispeći luk. Ipak, nutricionisti upozoravaju da taj proces ne bi trebao da traje duže od pet minuta. Nakon tog trenutka, termička obrada počinje da uništava ovu supsatncu.
Dakle, ako želite da izvučete maksimum iz luka kratko ga popržite. Koristite li ga u jelima koja se dugo kuvaju, poput supa, variva ili raznih jela s mesom, znajte da iz njega nećete dobiti maksimalnu moguću količinu zdravih sastojaka.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus