Recept za rusku salatu koja je poznata i pod imenom Olivije, osmislio je profesionalni kuvar Lucijen Olivije 1860. godine. Salata je za kratko vreme postala popularna, a danas ne možemo da zamislimo nijedan praznik ili slavu bez nje. Originalno se pravila sa morskim plodovima, a dresing je oduvak bio tajna.
Kako je u toku Uskršnji post, a ruska salata je svakako uvek dobra ideja, predlažemo vam da napravite zdraviju verziju. Profesionalna ruska kuvarica, Julija Arhipova, predlaže da majonez zamenite avokadom, a da piletinu ili šunku zamenite morskim plodovima. Ovako pripremljena salata je odlična za sve koji poste.
Kako se dodaje avokado?
Umesto da koristite majonez kada pripremate rusku salatu, odlična prolećna zamena za njega je avokado. Samo ga ispasirajte i pomešajte sa maslinovim ulje i dodajte u salatu. Salata je zdravija, a ukus je odličan.
Plodovi mora
Originalni recept za rusku salatu je sadržao morske plodove, a kako je u toku Uskršnji post, savetujemo vam da ih dodate u salatu. Najbolje je da koristite škamke, ali ako vam je to skupo i tunjevina može da bude dobar izbor.
Ako ne volite da eksperimentišete sa hranom, možda ćete odbiti da pripremate rusku salatu na ovaj način. Ali, mi predlažemo da probate, jer možete da se iznenadite.
Pročitajte i ovo: Posna ruska salata
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem