Šta se dodaje u proju ili projaru - tajni sastojak naših baka

Ulje obavezno zamenite jednim sastojkom i bićete oduševljeni ukusom.

Shutterstock

Proja je vrlo jednostavno jelo koje se pravi od davnina i to od samo 3 sastojka. Danas je retko koja domaćica priprema jer je ovo pecivo zamenila projara, njega bogatija verzija. Za razliku od proje u projaru ide više sastojka i mnogo ukusnija, a priprema je jednostavna. Proja se pravi od 3 sastojka koje svi imate kod kuće, zato je nazivana i sirotinjskom hranom, a ti sastojci su mleveno kukuruzno brašno, so i topla voda. Dobijena smesa se stavljala u tepsiju koja je bogato premazana mašću. 

Upravo u tome je trik i ukusnije projare ili proje. Naše bake nisu koristile ulje nego mast, a ako je dodajete u testo, onda obavezno vodite računa da je prethodno istopite. Mast daje neki poseban šmek, a takođe ukus i boju možete da poboljšate dodajući kurkumu. 

Pročitajte i ovo: Posna proja gotova za manje od pola sata

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb   Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)