Kako najlakše otopiti kristalisan med: Vratite ga u tečno stanje u samo 3 koraka

Evo kako da u 3 koraka, kristalisani med otopite i vratite u tečno stanje.
Foto: Foto: Shutterstock

Ako ste primetili da se vaš med pretvorio u gustu, zrnastu masu, ne brinite - to nije znak da se pokvario. Naprotiv, kristalizacija je potpuno prirodan proces koji samo pokazuje da je med pravi i kvalitetan.

Dobra vest je da se uz nekoliko jednostavnih koraka lako vraća u tečno, glatko stanje, bez gubitka ukusa i hranljivih svojstava.

1. korak: Pripremite toplu kupku za med

U šerpu postavite teglu ili flašu sa medom (poklopac skinite) i nalijte tople vode toliko da dođe do nivoa meda u tegli. Voda treba da bude umereno topla, nikako vrela, jer previsoka temperatura može da uništi korisne sastojke u medu, ali i tegla može da popuca.

Kako sprečiti kristalizaciju

Ako želite da se med sporije kristališe, čuvajte ga na stalnoj, umereno toploj temperaturi, idealno između 18 i 24 stepeni, ne u frižideru. Povremeno ga promešajte.

2. korak: Povremeno mešajte

Na svakih pet minuta izvadite teglu iz vode, lagano promešajte med i vratite je nazad u toplu kupku. Ovaj postupak ponavljajte dok kristali potpuno ne nestanu i med ponovo postane tečan.

3. korak: Ohladite i pravilno skladištite

Kada se med potpuno otopi, izvadite teglu iz vode i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je dobro zatvorite i čuvajte na hladnom, ali ne previše hladnom mestu - ostava ili kuhinjski ormarić su idealni.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, bacite pogled na tajnu savršeno pripremljenih kolača: zašto jaja uvek moraju biti sobne temperature.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.