Evo nekoliko načina da proverite da li je med pravi.

Težina meda

Med visokog kvaliteta je težak. U litarskoj tegli bi trebalo biti više od 1,4 kg.

Test kristalizacije

Kristalizacija meda je prirodan proces, ne menja vrednosti ukusa i zdravlja. Ako posle tri meseca od izlivanja u staklene tegle (datum možete naći na etiketi) nije počeo da se kristalizuje, najverovatnije je zagrevan i izgubio je svoja dragocena svojstva.

Test rastvaranja

Sipajte čajnu kašičicu meda u čašu hladne vode. Ako se rastvara neravnomerno, stvarajući pruge u vodi, med je dobrog kvaliteta.

Test sa olovkom

Stavite kap meda na ruku i dodirnite je vrhom meke olovke - flomasterom. Ako med promeni boju, nije pravi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin