Jovanka Broz je obožavala ovaj slatkiš: Recept za kolač "Bela pahulja"

Kolač „Bela pahulja“ lagan je, kremast i mirisan desert koji je, prema pričama, bio omiljena poslastica Jovanke Broz.
Recept za omiljeni kolač Jovanke Broz Foto: Printscreen/Youtube/Deda Miletova Kuhinja/Zvezdana Staza

Sastojci:

Za koru:

  • 7 belanaca
  • 1 celo jaje
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 3 kašike mlake vode

Za fil:

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašika gustina
  • 800 ml mleka
  • 250 g margarina

Za preliv kore:

  • oko 100 ml mleka
  • 1–2 kašike ruma

Za dekoraciju:

  • šlag
  • rendana crna čokolada

Priprema:

Postoji priča da se na svečanim trpezama nekada rado služio upravo ovaj kolač – lagan, kremast i nenametljivo sladak. Njegova jednostavna kombinacija bele korice, nežnog fila i mirisa ruma osvoji svakoga ko ga proba. Možda i vi, baš kao nekada Jovanka Broz, otkrijete da je „Bela pahulja“ desert kome se uvek vraćate.

Savet:

Ako želite da kolač bude još laganiji, margarin možete zameniti maslacem, a fil možete kuvati na pari – tako će ostati posebno gladak i bez grudvica.

Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno celo jaje, pa umešajte brašno i mlaku vodu. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok korica ne porumeni.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom, pa postepeno dodajte hladno mleko. Kuvajte uz mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa dodajte penasto umućen margarin i sjedinite.

Pečenu koru polako prelijte mlekom pomešanim s rumom da omekša. Preko nanesite fil, zatim umućen šlag i na kraju pospite rendanom čokoladom.

Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne pre sečenja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Čokoladni kolač sa kafom Izvor: Instagram/bakedbylaora