Još jedan u nizu takozvanih ženskih praznika je dan posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Petka Trnovna. U narodu vlada verovanje da žene na ovaj dan treba da izbegavaju teške poslove, bilo kakav rad u polju, ali i kućne poslove kao što su mešenje hleba, pranje veša ili ručni radovi. Danom ove svetiteljke završava se cikulus ženskih praznika, od kojih su najpoznatiji Ognjena i Blažena Marija, ali i njihov brat Sveti Ilija. 

Mošti ove svetiteljke se i danas čuvaju i Carigradu, a mnogi vernici dolaze da joj se poklone i mole, jer smatraju da će im ona pomoći u ozdravljenju i očuvanju svog zdravlja i duhovnog mira. 

Pročitajte i: TRADICIJA I OBIČAJI: Srpsko meze kao sinonim za druženje 

Na slikama je ona predstavljena u monaškoj odeći, jer se za života zamonašila a svoje imanje podelila siromašnima. U ruci drži krst što je simbol stradanja. Ovaj praznik spada u nepokretne praznike, slavi se uvek 8. avgusta. Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je u tamnicu, bila je mučena i na kraju pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka. 

Veruje se da danas žene treba da odmaraju, da ne rade kućne poslove i da sve ostave za drugi dan da im ne bi trnule ruke, pa otuda i njen naziv Sveta Petka Trnovna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs