Ovaj praznik je među hrišćanima veoma poštovan, spada u ognjene svece, kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija. Kao i za ove praznike ni na današnji dan se ne rade poslovi u polju, ne žanje se i ne rade slični poslovi.

Ipak, ovaj svetac je poznat po tome što se smatra da ukuliko planirate započinjanje nekog posla to treba da uradite baš danas. Po narodnom verovanju danas je dobro započeti poslove, sve po malo, kako biste cele godine imali posla i uspeha u njima. 

Sveti Pantelejmon se smatrao velikomučenikom koji je imao ogromnu moć isceljenja čak i najtežih bolesti. Postoji priča koja kaže je on izlečio bolesnog čoveka za koga tradicionalna medicina nije imala leka. Zbog toga su gnevni lekari optužili Pantelejmona da je hrišćanin, što je on na sudu i priznao. Car ga je potom bacio na muke, ali je on sve izdržao, a prema legendi, javljao mu se nekoliko puta Hrist koji mu je isceljivao rane. 

Pročitajte i: Ruska tradicija i običaji: Kako izgleda njihova, a kako naša trpeza za Uskrs?

U Srbiji ovaj svetac se retko slavi kao krna slava, pa se smatra da ukoliko se na njegov dana u crkvama sa slavskim kolačem sretnu dvoje ili više ljudi, treba jedan drugom od srca da čestitaju slavu, jer su sigurno rod. 

Dakle, ako planirate da započnete neki posao danas je pravi dan za to. Po starom verovanju, Sveti Pantelejmon će blagosiljati vaš posao i učiniti sve da on bude uspešan. 

Takođe, Sveti Pantelejmon je bio poznat po tome što je voleo da putuje, pa je obišao dosta zemalja, a vi ako planirate put znajte da će vas na današnji dan Sveti Pantelejmon štititi i dati vam blagoslov za srećan put. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs