Ovaj Veliki post traje dve nedelje
Veliki Gospojinski post traje dve nedelje od 14. avgusta do 28. avgusta kada se slavi ova velikomučenica. Iako kratko traje ovaj post je po strogosti odmah iza Vaskršnjeg posta, pa se posti na vodi i ulju, a samo jedna dan kad se slavi Peobraženje Gospodnje, dozvoljeno je jesti ribu.
Nakon završetka posta dolazi veliki pravoslavni praznik Uspenje presvete Bogorodice, u narodu poznato kao Velika Gospojina, a poznat je i kao praznik majki i dece. Svi koji poste ceo post obavezno treba da se na taj dan pričeste.
Post ima dve strane
Ono što često zaboravljamo to je da post ima dve stane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla, ali sem toga mnogo veći značaj ima taj duhovni post, koji podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.
Pročitajte i: Oslić sa povrćem
Prvu zapovest o postu nalazimo u Svetom Pismu u priči o padu Adama i Eve, kada su oni prekršili Božiju zapovest da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla (1 Moj 2,17).
Narušavanje zapovesti o postu prvi je greh, zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha jeste držanje posta. Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.
Običaji koje treba da ispoštujete
Iako kratko traje ovaj post je Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica. Po starom verovanju taj period je najbolji za najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava. Zbog toga mnogi bolesni ljudi odlaze na izvore za koje se smatra da imaju lekovito dejstvo, da tamo potraže spas za svoje zdravlje.
Prema narodnom verovanju, svi običaji na današnji dan vezuju se za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka. Zato se smatra blagoslovom da domaćice danas u svoj ručak dodaju malo bosiljka, jer je poznato da se on smatra božijom biljkom i nosi zaštitno dejstvo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem